Двама от най-влиятелните руски депутати откликнаха днес на вълната от оплаквания за мобилизацията в Русия, като разпоредиха на местни служители да се заемат със ситуацията и бързо да се справят с "ексцесиите", които разпалиха обществено недоволство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението на руския президент Владимир Путин да разпореди първата военна мобилизационна кампания в Русия от Втората световна война насам, предизвика протести в цялата страна и подтикна много мъже на мобилизационна възраст да бягат, което създаде опашки по границите и доведе до разпродаване на билетите за еднопосочни полети за заминаване от страната.

Появиха се много съобщения как хора, които никога не са служили в армията, получават повиквателни, противно на гаранциите на министъра на отбраната Сергей Шойгу, че само онези, които притежават военна специалност или боен опит ще бъдат мобилизирани, което подтикна дори свръхлоялни прокремълски политици публично да изразят безпокойство.

Двама високопоставени руски депутати, които са близки съюзници на Путин, открито откликнаха на общественото недоволство за начина на провеждане на мобилизационната кампания.

Председателката на Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, Валентина Матвиенко каза, че знае за съобщенията, че мъже, които не би трябвало да подлежат на мобилизация, биват привиквани.

"Подобни ексцесии са напълно недопустими. И смятам за напълно основателно, че те предизвикват остра реакция в обществото", написа тя в пост в Телеграм.

В пряко послание към руските губернатори, които по думите ѝ носят "цялата отговорност" за провеждане на мобилизацията, Матвиенко написа:

"Осигурете условия провеждането на частичната мобилизация да се осъществява в пълно и абсолютно съответствие с обявените критерии. Без нито една грешка".

Председателят на Държавната дума, долната камара на парламента, Вячеслав Володин също изрази безпокойство в отделен пост в социалните мрежи.

"Получаваме оплаквания", пише той. "Ако е направена грешка е необходимо тя да бъде поправена ... Властите на всички нива трябва да осъзнаят отговорностите си".

Според руски служители 300 000 души ще бъдат привикани в хода на мобилизационната кампания. Кремъл два пъти отрече, че в действителност възнамерява да мобилизира повече от 1 милион души след две отделни съобщения за това на независими руски медии.

Според правозащитни организации повече от 2000 души са били задържани тази седмица при протести срещу мобилизацията в десетки градове на Русия, а днес се съобщава за нови протести в руския Далечен изток и Сибир.