Българският президент Румен Радев заминава в неделя на посещение в Германия. Той е бил поканен от германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер. На 16 май двамата ще разговарят в двореца „Белвю“, който се ползва като президентска резиденция.

След това се очаква Радев да се срещне и с канцлера Олаф Шолц. 

Шолц обяви преди дни, че освен Украйна другата изключително важна външнополитическа тема за Германия и Европа е статутът на Западните Балкани. Берлин смята, че трябва да се ускори членството им в ЕС, за да се попречи на разширяващото се влияние на Русия в региона. Най-податлива на това влияние е сръбската част на Босна и Херцеговина.

НАТО и ЕС предупредиха преди дни, че страната е изключително дестабилизирана и има опасност от нов конфликт. Република Сръбска обяви намерението си да се отцепи от страната и да се присъедини към Сърбия. По тази причина европейските сили, чийто мандат изтича в края на ноември, най-вероятно ще получат удължен мандат, съобщиха от EUFOR.

Миналата седмица Шолц се срещна с президента на Сърбия и премиера на Албания, а военната министърка Ламбрехт бе на визита в Босна.