Съюзът от десни формации, в който влизат партия "Италиански братя" на Джорджа Мелони, "Лига" на Матео Салвини и "Напред, Италия" на Силвио Берлускони, печели между 41 и 45 процента от вота на вчерашните парламентарни избори в Италия, сочат предварителните резултати, съобщава бТА като се позовава на АНСА. Партията на Мелони беше единствената голяма политическа сила, която не подкрепи правителството на националното единство на отиващия си премиер Марио Драги.

Лявоцентристката коалиция, начело с Демократическата партия, взема между 25,5 и 29,5 процента от гласовете. Според политолози лидерът на Демократическата партия Енрико Лета е един от големите губещи тази нощ, заедно със Салвини, тъй като нежеланието му да сключи сделка с Движение "Пет звезди", след като то предизвика разпадането на коалицията на премиера в оставка Марио Драги, сега изглежда грешка. От друга страна, решението на бившия премиер и лидер на "Пет звезди" Джузепе Конте да се кандидатира сам изглежда се е отплатило, тъй като прогнозите са партията да получи 16-17 процента от гласовете.

Изборите се проведоха шест месеца по-рано от предвиденото, след като в края на юли се разпадна правителството на единството на премиера Марио Драги, което се радваше на широка популярност сред гражданите. Драги обаче остава на поста служебен министър-председател до полагането на клетва от новото правителство.

Най-ниската избирателна активност

Вчера бе регистрирана най-ниската избирателна активност на парламентарни избори в историята на Италия. Тя е с около 9 процентни пункта по-слаба от тази на вота през 2018 г., когато гласуваха 73,01 процента.

Избирателната активност е била 63,95 процента, предаде АНСА, като се позова на данни на министерството на вътрешните работи от 7901 от общо 7904 населени места.

Мелони вероятно ще е първата жена премиер на Италия

Лидерката на партия "Италиански братя" Джорджа Мелони заяви тази нощ, че бъдещото дясноцентристко правителство няма да предаде доверието на италианския народ.

"Сега е време да поемем отговорност", каза Мелони, която изглежда ще стане първата жена премиер на Италия. "Това е време, в което, ако искаме да бъдем част от историята, трябва да осъзнаем, че носим отговорност пред милиони хора, които са ни избрали."

Тя обеща, че няма да предаде доверието, което избирателите са ѝ гласували.

"Ако бъдем призовани да управляваме страната, ще го направим за всички, за да обединим народа, като се възползваме максимално от това, което обединява, а не от това, което разделя", добави тя в кратко изявление пред журналисти в Рим.

Мелони заяви, че съжалява за факта, че избирателната активност в Италия е била най-ниската в историята на парламентарни избори. По думите ѝ предизвикателството е политиците да накарат хората отново да вярват в институциите и да се възстанови връзката между държавата и гражданите.

Гуидо Крозето, съосновател на партията "Италиански братя" на Джорджа Мелони, обеща, че бъдещото дясноцентристко правителство ще работи с правителството в оставка на премиер Марио Драги, за да подготви навреме закона за бюджета за 2023 г.

"Това е една тъжна нощ за страната ни"

Лявоцентристката Демократическа партия призна поражението си на вчерашните парламентарни избори в Италия.

"Не можем да не признаем победата на десницата, предвождана от Джорджа Мелони, предвид данните, наблюдавани до момента", заяви на пресконференция Дебора Сeракиани, отговорничката по партийната дисциплина на Демократическата партия в долната камара на парламента.

"Това е една тъжна нощ за страната", добави тя.

Ръководената от Енрико Лета партия получава 18,1-19,4 процента от гласовете, а предвожданата от нея лявоцентристка коалиция е с актив от 25-26 процента.