Тринайсет души, след тях 7 деца, бяха убити днес при стрелба в училище в град Ижевск, Централна Русия, столица на република Удмуртия. 21 са ранени. Това съобщи за ТАСС Следственият комитет на Руската федерация.

Нападателят е бил с черна тениска с червена свастика според очевидци, информира Ройтерс. Мотивите му остават неизяснени.

По предварителни данни сред жертвите има двама охранители на учебното заведение, двама учители и седем непълнолетни, предаде официалната руска агенция, цитирана от БТА. 
 

Лидерът на Удумутрия Александър Бречалов съобщи по-рано, че е убит служител от охраната, има жертви и ранени и сред децата, а полицаите са открили тялото на извършителя, който изглежда се е самоубил. 

Всички хора в сградата са били евакуирани от нея. 

Ижевск е град с 640 000 души население, разположен западно от Уралските планини в Централна Русия, на около 960 километра източно от Москва, уточнява Асошиейтед прес.

Някога крайно редки, случаите на смъртоносна стрелба, по-специално в училища, изглежда стават по-многобройни в Русия от няколко години - дотам, че тревога изрази и президентът Владимир Путин, който видя в тях явление, внесено от САЩ, и пагубен ефект от глобализацията, отбелязва АФП.

Установена е самоличността на стрелеца в училището в руския град Ижевск, който днес изби и рани десетки деца и възрастни, преди да се самоубие, съобщи по-късно в понеделник пресслужбата на Следствения комитет на Русия.

Според съобщението нападателят е Артьом Казанцев, роден през 1988 г., жител на Ижевск, завършил същото 88-о училище в града. 

Следователи извършват обиск в жилището му, проучват личността и възгледите му, включително дали е привърженик на нацистката идеология. Установено е, че стрелецът е използвал най-малко два бойни пистолета и е разполагал с около десет пълнителя с 9-милиметрови патрони.

От т. нар. Росгвардия (вътрешните войски) съобщиха, че Казанцев не е регистриран като притежател на огнестрелно оръжия.