Глобалният икономически растеж се забавя повече, отколкото беше прогнозирано преди няколко месеца след началото на инвазията на Русия в Украйна, тъй като енергийните и инфлационните кризи рискуват да прераснат в рецесии в големите световни икономики, посочват последни прогнози на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), оповестени в понеделник, пише БНР.

Въпреки че ОИСР продължава да очаква, че глобалният растеж през тази година се очаква да бъде от 3 на сто, организацията вече прогнозира забавяне на икономическата експанзия до 2,2% през 2023 г., вместо до 2,8%, според прогнозата през юни.

В новите си прогнози организацията със седалище в Париж е особено песимистичен относно перспективите в Европа, която е най-пряко изложената икономика от негативните последици от войната на Русия в Украйна.

ОИСР прогнозира, че икономическият растеж на еврозоната ще се забави от 3,1% тази година до едва 0,3% през 2023 г., което предполага, че единният валутен блок ще прекара поне част от следващата година в т.нар. техническа рецесия (поне две поредни тримесечия на свиване на БВП).

Това представлява драстично понижение спрямо последната икономическа перспектива на ОИСР от юни, когато прогнозираше, че икономиката на еврозоната да нарасне с 1,6% през 2023 г.

Новата прогноза на ОИСР е особено мрачна относно Германия, която все още е силно зависима от руския газ, като организацията прогнозира, че немският БВП ще се свие с 0,7% през следващата година при юнска оценка за растеж от 1,7 на сто.

Според ОИСР производството в световен план през следващата година ще бъде с 2,8 трлн. долара по-ниско от това, което беше прогнозирано преди Русия да атакува Украйна. Подобно свиване на световната икономика се равнява на размера на френската икономика.

"Глобалната икономика загуби инерция в резултат на непровокираната, неоправдана и незаконна агресивна война на Русия срещу Украйна. Ръстът на БВП е спрял в много икономики и икономическите показатели сочат продължително забавяне", коментира генералният секретар на ОИСР Матиас Корман, цитиран от Ройтерс.

ОИСР също така предупреди, че по-нататъшните прекъсвания на енергийните доставки ще засегнат растежа и ще увеличат инфлацията, особено в Европа, където икономическата активност може да отслабне с още 1,25%, а инфлацията да се повиши с 1,5% допълнително, тласкайки много страни в рецесия за цялата 2023 г.

Въпреки че са далеч по-малко зависими от вноса на енергия от Европа, Съединените щати също се очаква да отбележат икономическо забавяне, тъй като Федералният резерв повишава рязко лихвените проценти, за да се справи с инфлацията. ОИСР прогнозира, че растежът на най-голямата икономика в света ще се забави от 1,5% през тази година до едва 0,5% през следващата година - рязко понижение спрямо прогнозите от юни за нарастване на американския БВП с 2,5% през 2022 г. и с 1,2% през 2023 г.

Междувременно строгите мерки в Китай за контрол на разпространението на Covid-19 тази година предполагат, че растежът на втората по сила световна икономика икономиката ще се забави до 3,2% тази година (спрямо юнска оценка за 4,7%), след което слабо да се ускори до 4,7% през 2023 г. (при юнска прогноза за растеж от 4,9%).

Въпреки бързото влошаване на перспективите за големите икономики, ОИСР смята, че са необходими по-нататъшни повишения на лихвените проценти за борба с инфлацията, като базираната в Париж организация прогнозира, че лихвите на повечето големи централни банки ще надхвърлят 4% през следващата година.

Тъй като много правителства увеличават пакетите в помощ на домакинствата и бизнеса да се справят с високата инфлация, ОИСР каза, че подобни мерки трябва да са насочени към най-нуждаещите се и да бъдат временни, за да намалят държавните разходи и да не натоварват допълнително и без това растящата дългове след коронавирусната пандемия.