Лидерът на Лейбъристката партия във Великобритания Киър Стармър обяви, че ще подаде оставка, ако бъде глобен заради "биъргейт" (beergate). Той смята, че трябва да подаде оставка, защото британската общественост заслужава политици, за които правилата важат, както за всички останали.

Съобщението дойде, след като полицията в Дърам обяви в петък, че разследва дали Стармър е нарушил правилата за изолация от коронавируса при посещение в офиса на местния депутат Мери Фой на 30 април миналата година. Лейбъристите настояха, че това е било работно събитие по време на местните избори.

Стармър, който стана лидер на лейбъристите през април 2020 г., в изявление от централата на лейбъристите в Лондон заяви, че честта и почтеността са тези, които създават законите, и те трябва да се спазват.

"Политиците, които подкопават този принцип, подкопават доверието в политиката, подкопават демокрацията и подкопават Великобритания. Аз съм абсолютно сигурен, че не съм нарушавал никакви закони. Просто хапнах, докато работех късно вечер, както би направил всеки политик по време на кампания преди избори", каза той. "Но ако полицията реши да ми даде предизвестие за наказание,  разбира се, че ще се оттегля от поста си, защото британците заслужават политици, които се придържат към най-високите стандарти. Те заслужават политици, които поставят страната на първо място, а не себе си", заяви още Стармър.

Анджела Рейнър, заместник на Стармър, която също е била на събитието в Дърам, съобщи, че и тя ще се оттегли, ако получи предизвестие за нарушение.

"Наясно съм, че  на събитието в Дърам не бяха нарушени правилата, защото храненето по време на дълъг работен ден не противоречи на правилата", поясни тя. "В същото време ние продължаваме да имаме министър-председател, за когото е установено, че е нарушил правилата, излъгал е за това и след това е глобен".

Консерваторите не мислят, че този ход  на Стармър ще окаже по-голям натиск върху Джонсън.

"Няма свят, където загубата на лидера на Лейбъристката партия да не е нещо добро за Консервативната партия", каза консерватор.

Тази сутрин Уес Стрийтинг, министърът на здравеопазването в сянка, обвини десните вестници и политици в клеветническа кампания. За предаването “Добро утро, Великобритания” по "Ай Ти Ви" Стрийнг каза, че Консервативната партия се опитва "да убие героя Стармър" и добави, че  онова, което Киър е казал не противоречи с нищо на факта, че е бил в Дърам по време на предизборна кампания, вечерял е и е продължил да работи.