„Продължаваме промяната“ следи с тревога действията на служебното правителство по възстановяване на стари модели на управление на ГЕРБ. Последното е свързано със сигнала, който българският малък и среден бизнес получава от намеренията на служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев за смяна на състава на Надзорния съвет на ББР и серия негови неверни внушения, че банката не функционира ефективно.

Това посочват от партията в съобщение.

От ПП имат редица аргументи против действията на служебното правителство, които могат да върнат модела ГЕРБ в банката. Ето какво смята Даниел Лорер, бившият ресорен министър, и водач на листата на "Промяната" във Варна: 

"Кирил Петков, още като служебен министър на икономиката, обяви, че 8 фирми са получили близо 1 млрд. лв от държавната банка под формата на едри кредити, като над 500 млн. лв. са отишли при дружества, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Останалите са дадени на Румен Гайтански – Вълка и др. 

Отпуснатият от бившия директор на ББР Стоян Мавродиев и необслужван кредит от 150 млн. лв. е даден на прокуратурата. Неизпълнението на кредита ощетява държавата с 9.5 млн. лв. 

От началото на 2022 г. ББР директно е подпомогнала над 90 нови малки и средни предприятия, с дъщерните дружества техният брой надвишава 250. За сравнение, за предходните 4.5 години общият брой на нови кредитополучатели в банката е 64. Противно на направените внушения, доверието в малкия и среден бизнес в ББР е възстановено. Благодарение на действията на Промяната, вече няма нужда да познаваш човек в ББР, за да получиш кредит. 

Служебният министър може да иска да пише слаб 2 на ББР, но авторитетът на международната кредитна агенция Fitch казва точно обратното: ББР защити положителен рейтинг BBB, което е възможно най-високият рейтинг за банка. 

По време на управлението на ПП ББР излезе на печалба от 20 млн. лв. за първото тримесечие, сравнено с 5 млн. лв. загуба за същия период на 2021 г.

Приета беше актуализирана стратегия на Банката за периода 2021-2023 г. Тя е фокусирана върху връщането на банката към мисията ѝ в подкрепа на микро, малкия и средния бизнес и включва лимит на финансиране до 5 млн. лева.

Дали внушението, че ББР не се справя добре, не е крачка към възстановяването на стария модел на управление на ГЕРБ и Стоян Мавродиев? Със спирането на реформите в ББР, въведени от кабинета Петков, може отново да се промъкне приятелският кръг на стария модел. 

Това е поредният опит на служебното правителство да отмени реформи, започнати от „Продължаваме промяната“, с опасност от връщане на стари схеми на ГЕРБ. 

ББР твърде дълго беше касичка на клуба по интереси на Борисов. Промяната спря безконтролното раздаване на огромни кредити с неясни обезпечения от ББР в полза на клиенти и проекти с отявлен политически гръб. Не трябва да допускаме корупционните схеми да овладеят държавата отново. Затова изборът на 2 октомври е да се върнем назад или да продължим промяната!", посочват от ПП.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!