„Аз съм Джорджа, аз съм жена, майка, италианка, християнка – и никой няма да ми вземе това.“

С тези няколко думи Мелони, за която се смята, че ще е следващата премиерка на Италия, обобщава политическите си възгледи. Тя започва политическата си кариера още като тийнейджърка. И в младежките си години е увлечена от крайнодесните идеи, на които не изневерява и до днес.

Преминала е през всички стъпала на политическия живот и бе за известно време най-младата министърка в Италия. От вчера тя най-сетне достигна и върха на кариерата си – Мелони ще е новата премиерка на Италия.

Родена е в Рим, в богатата северна част на столицата, но родителите ѝ се преместват в предимно работническия квартал „Гарбатела“. Тя често посочва детството с ив този квартал като извинение за бурния си темперамент.

„Кълна се, опитвам се да бъда по-уравновесена и спокойна. Но аз съм от „Гарбатела“, какво да направя!“

В този квартал традиционно се гласува за левите. Това е и първият акт на бунтарство на младата Джорджа – тя се ориентира към десните и още на 15 години става член на неофашистката партия MSI, която наследява партията на Мусолини.

Джорджия е възпитавана строго. Избира политиката, за да се отърве от ролята си на аутсайдер в тийнейджърските години. 45-годишната стройна днес блондинка години наред се бори с килограмите. Заради свръхтеглото ѝ като девойка често е подигравана. Мелони израства с една от сестрите си при майка си Анна. Бащата напуска семейството, когато тя е на 11 и Джорджия отказва всякакъв контакт с него до смъртта му. Майката се издържа с писане на евтини любовни романи. Връзката с майка ѝ, която също е член на неофашистката партия, остава много силна. Анна възпитава дъщерите си строго и изисква от тях високи резултати във всичко.

„Прибирах се с бележник с петици и шестици, за което другите получаваха мотопед, а аз заради една четворка по математика получавах само думите: „Изпълнила си задълженията си!“

Мелони държи матура в езикова гимназия. Това е причината да говори много добре испански, френски и английски. Има изпит и по немски – върху Томас Ман. В автобиографията си пише, че това е най-вероятната причина да изпитва известна агресия към германците.

На 21 години Мелони влиза в общинския съвет на Рим, на 23 години е шефка на младежката организация на Националния алианс, на 29 години депутатка и най-младата вицепредседателка на парламента. На 31 години става и най-младата министърка на Италия. Поема спорта и младежта в кабинета на Берлускони.

Когато става министърка, казва: „Развълнувана съм, но не заради възрастта. Не ме интересуват рекордите. Искам обаче да покажа, че и на 30 години човек може да заема успешно важни постове.“

На всяка позиция Мелони предизвиква бурни дискусии. Като министърка това стана почти веднага след заемането на поста, полагайки венци на гробовете на двама неофашисти, застреляни в Рим през 70-те години на миналия век.

Днес тя се определя като консерватор, но никога не се е дистанцирала от крайнодесните. Само преди няколко години тя заяви, че отношението ѝ към фашизма не е истерично, а спокойно. Въпреки това всеки път, когато я питаха за възгледите ѝ и близостта им с тези на Мусолини, тя реагира нервно и избягва конкретни отговори.

„Няма за какво да се извинявам в моя живот, но в две от три интервюта, в които участвам, ме питат за история, а не за актуална политика. Това не е честно“, казва тя.

Въпреки това  и до днес кариерата ѝ се гради върху връзките ѝ с важни представители на неофашистите.

Джорджа живее заедно без брак с журналист. Има 6-годишна дъщеря. В ЕС тя от 2019 година е председател на Партията на реформаторите и консерваторите. Там също са и шведските крайнодесни, испанските десни популисти, но и британските консерватори.

В предизборната кампания сега Мелони приложи двойна стратегия. От една страна ухажваше консервативните избиратели, от друга изпращаше сигнали и на крайнодесните в страната – най-вече с твърд тон срещу чужденците и с лозунга си „Бог, семейство, родина“, зает директно от Бенито Мусолини.