Отстъпка от 25 стотинки за литър гориво за физическите лица при зареждане от бензиностанция - това обмислят да предложат от управляващата коалиция като част от новия си антикризисен пакет, който би трябвало да стане напълно ясен до седмица.

Новината съобщи днес заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов пред Нова тв.

Така загатната вчера идея за помощ за високите цени на горивата добива вече някаква сравнително ясна форма. Въпреки това все още не е уточнено как точно ще се администрира схемата, защото тя си има и своята уловка. Отстъпката ще важи до разходването на 50 литра на физическо лице, като не стана ясно има ли срок.

Как ще се знае кой гражданин колко от горивото с право на отстъпка е ползвал, от коя бензиностанция, кога и т.н. - ще се изяснява. Важно е да се има предвид, че юридическите лица, тоест фирмите - няма да имат достъп до мярката, стана ясно още от думите на Данаилов.

Според него отстъпката може да заработи от юни и ще свали цените на бензин и дизел под 3 лева за литър. Данаилов обаче направи уговорката, че сметката е според сегашните цени на горивата.

Правителството не очаквало и спекулации от страна на търговците, защото "това е конкурентен пазар". 

Припомняме, че другите мерки, обявени вчера, са евентуалното премахване на на акциза на природния газ, използван като моторно гориво. Освен това се обмисля и намаляване на ДДС на природния газ до 9%. За последното обаче трябва разрешение от ЕК и по думите на зам.-министъра процедурата би отнела около три месеца. Предвижда се и инфлационна добавка за пенсионерите от 60 лв., както и такава за семейства с деца - 50 лв. за едно дете, с увеличение на сумата за всяко следващо.

Общата цена на пакета е за между 1,5 и 2 млрд. лв., обясни вчера финансовият министър Асен Василев. 

Иначе - Данаилов коментира и днешната новина за договорените физически доставки на американски втечнен газ на цени под тези на "Газпром". Зам.-министърът заяви, че по темата се работило от февруари и сегашното разбирателство било логичното финализиране на разговорите. 

Според него конкретната цена зависи от много условности, включително как ще се извършва доставката.

"В момента не разполагам с конкретика. Напълно е възможно тя да е по-ниска от тази на "Газпром", защото тя е доста висока", коментира Данаилов. И добави: „Цената на тръбния газ, когато се доставя на повече от 4000 км, със сигурност става достатъчно висока и може да бъде и по-висока от тази на втечнен природен газ".

Запитан дали става въпрос за регулярни или временни доставки, той отговори: "По-скоро става въпрос за регулярни. Такава е и общата договореност между Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен за започване на регулярни доставки на втечнен природен газ от САЩ".