В Съвета на ЕС обсъждат възможността да предложат на Унгария финансова компенсация в опит да склонят премиера Виктор Орбан да се съгласи с предложението на Европейската комисия за пълен отказ от руския петрол.

Това пише „Политико“, като се позовава на дипломатически източници в Брюксел.

Според трима еврочиновници парите могат да дойдат в рамките на стратегия по плана REPower EU за независимост на ЕС от руските горива. Той трябва да бъде огласен от Комисията идната седмица.

ЕК вече предложи на Унгария повече време за отказ от руския петрол поради почти пълната зависимост на страната от тази суровина. По план Съюзът трябва да се откаже от суровия петрол до 6 месеца, а от рафинираните продукти – до края на годината. Будапеща ще разполага с допълнителен срок от една година.

Тази отсрочка е и главната тема на дискусиите между постоянните представители на страните членки в Брюксел. Очаква се те да се съберат днес след тридневно прекъсване в опит да дадат зелена светлина на предложението.

Очакванията на дипломатите не са големи, твърдят източниците на “Политико“. И дискусията може да бъде отложена за извънреден Съвет „Външни работи“, който да бъде свикан на 16 май.

Същевременно някои страни членки не са склонни да дават пари на Унгария, допълва изданието.

„Обичайно европейско решение е да се хвърлят пари, за да се намери решение на даден проблем. Но тези пари трябва да дойдат отнякъде“, заявява европейски дипломат и допълва, че няма безплатен обяд.

Видеоконференцията с ръководителите на искащите отсрочка страни от ЕС, все още не се е състояла. Тя пе предложена от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Утре Фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще бъдат в Токио на срещата „ЕС-Япония“.