УЕФА утвърди новия формат на Шампионската лига от сезон 2024/2025, който ще бъде с 36 отбора, а не с 32, както е сега.

Вместо в групова фаза, отборите ще се срещнат по т.нар "швейцарска система". Всичките 36 тима ще бъдат подредени според клубния коефицент преди началото на турнира.

Те ще играят по осем мача - четири домакинства и гостувания, като съперниците ще бъдат определени с жребий. С други думи: не всеки ще се среща с всеки. Ще се направи общо класиране и осемте най-добри след изиграването на първата фаза автоматически се класират за осминафиналите.

Следващите 16 отбора, след 9-ото място, ще играят в плейофен кръг за попадане в осминафиналната фаза на турнира. И оттам надпреварата продължава с фаза на елиминации.

Същите промени ще бъдат направени и за следващите два клубни турнира на УЕФА - Лига Европа и Лига на конференциите. В Лига Европа две допълнителни места се дават на Англия и Нидерландия, а там мачовете също ще бъдат по осем на отбор. В същинската фаза на Лигата на конференциите мачовете ще бъдат по 6 за всеки тим.

Тези промени са само част от реформите, които предприе европейската централа. Ясно е и как ще се попълнят останалите четири места в Шампионската лига след 32-ото. Едното е за отбора, който е завършил на 3-о място в 5-ата страна в ранглистата на първенствата на УЕФА. Още една квота ще бъде разиграна в шампионския поток на квалификациите.

Последните две места са оставени за клубове с големи исторически традиции - постижения от предишни сезони, общо количество спечелени точки. Но те ще бъдат обявени на базата и на тяхното място в ранглистата на клубовете, както и съобразено с мястото на страните в ранглистата.

Съгласно първоначалните планове, се планираше да има 10 гарантирани мача за всеки от 36-те клуба в Шампионската лига. Заради натоварената програма обаче се стигна до компромис, като въпреки по-малия брой мачове (той остава както сега) УЕФА обещава повече пари.

Евро 2024

Финалът на Европейското първенство през 2024 г. ще се играе на Олимпийския стадион в Берлин, а мачът на откриването - "Алианц Арена" в Мюнхен.

УЕФА прие предложението на Германия градовете-домакини да бъдат разделени ни три географски зони, като на всеки три стадиона ще се изиграят мачовете от две групи.

Северната зона включва градовете Берлин, Хамбург и Лайпциг. Западната - Дортмунд, Дюселдорф, Гелзенкирхен и Кьолн. В южната зона са Мюнхен, Франкфурт и Щутгарт.

Турнирът с 24 отбора ще започне на 14 юни и ще завърши на 14 юли. За Германия това е четвъртото голямо футболно първенство, което приема в историята си.