Японците от Sony все още се борят за своя малък ъгъл на смартфон пазара - отново със страхотен камерафон с невиждани досега технологии. Новият Xperia 1 IV е първото устройство от този тип с истинска зуум оптика.

Какво означава това? Че една от трите камери на смартфона може свободно да се движи между 85 mm и 125 mm приближение, нещо, което се случва с реално оптично приближаване, а не с дигитален зуум, както е практика на всички смартфони досега.

Всичко това става в стандартен смартфон корпус - с подхода на Huawei, представен за пръв път преди години в P30 Pro, и зает и от Samsung. Това е т. нар. перископна оптика - лещите са разположени по дължина в корпуса, за да не се налага камерата да го удебелява твърде много, и с помощта на огледало камерата се обръща в обичайната си посока назад.

Смартфонът има още три солидни камери - основна широка леща (24 mm, 12 MP, 1/1.7") с оптична стабилизация, ултраширока (16 mm, 12 MP, 1/3.5") и вътрешна за селфита (12 MP, 24 mm). Макар пикселите да са малко, те са по-пълноценни от огромния брой на други лещи, а първоначалните тестове сочат по-точни цветове от конкуренцията - постижение на опита на Sony с пълноразмерните камери. Оптиката отново е на Zeiss.

Смартфонът снима и до 4К120 кадъра в секунда, което е впечатляващо, а на старата FullHD резолюция може да докара и 240 к/с.

Разбира се, Xperia 1 IV следва всички други принципи на флагманната линия на Sony - топ процесор (Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1), страхотен и 50% по-ярък отпреди дисплей (21:9, 3840x1644 пиксела, 120Hz опресняване), много оперативна и вътрешна памет, 5G, солидна батерия (но бавно зареждане, само 30W). Налице е дори забравеният от всички 3,5 мм жак и специално приложение за записване на музика.

Смартфонът ще е наличен за продажба в средата на юни на също толкова впечатляваща цена - 1600 долара, или около 1400 евро.