"Много е важно правителството да търси най-изгодните условия за България и тук става дума не само за цена, но и за устойчивост на доставките."

Така коментира президентът Румен Радев, който е на посещение в Чехия, новината за договорени доставки на втечнен газ от САЩ. За това беше съобщено след среща във Вашингтон на премиера Кирил Петков с американската вицепрезидентка Камала Харис.

Радев обяви, че не знае точните параметри на сделката и затова не може да я коментира, но уклончиво отбеляза, че е важно да има и устойчивост на доставките, не само колко ще се плати. След което поиска КЕВР и "Булгаргаз" да обявяват новите цени на газа за потребителите.

"Всеки опит за диверсификация в енергетиката трябва да бъде подкрепен. Не мога да коментирам тази сделка без да знам точните параметри на  измерения. Но е много важно правителството да търси най-изгодните условия за България и тук става дума не само за цена, но и за устойчивост на доставките, и за възможност българският бизнес, потребители, топлофикации да прогнозират своите разходи. Затова призовавам КЕВР и "Булгаргаз" най-сетне да обявят цените, защото бизнесът, топлофикациите, хората работят в неизвестност", беше единственият му коментар.

И ГЕРБ с някои съмнения

Сходни с тези на президента съмнения изразиха днес от ГЕРБ - колко дългосрочни ще са доставките, каква ще е цената, какви ще са количествата и пр.

Бившият енергиен министър на Бойко Борисов, сега депутат - Делян Добрев, коментира в кулоарите на парламента, че "още нямаме информация дали става въпрос за един танкер или за 20", каквато била годишната нужда на страната. Както и "тази ниска цена колко е ниска". 

Добрев попита още включен ли е транспортът в цената и колко ще са регулярни доставките. 

"Газът от САЩ може да бъде по-евтин, това е въпрос на търговски преговори. Надяваме се да са защитили такава цена и договорът да е дългосрочен", посочи той, но пак атакува по линия на т.нар. посредници: "Пак ли ще го прекарват през МЕТ, любимата на властта фирма, която е резервирала капацитет".

"Досега чухме едно обещание, една клетва от страна на премера, но ние се съмняваме - заради опита си с това правителство", завърши Добрев.