Роджър Уотърс отново реши да предизвика медиен шум около себе си.

Този път като написа отворено писмо до Владимир Путин, в което го призовава да прекрати бойните действия и да търси дипломатическо решение за войната.

В свое изявление, публикувано и в социалните медии, той обяснява, че бил подтикнат да пише и на руския президетт, след като видял коментари по повод писмата му до първата дама на Украйна Олена Зеленская, в които го питали защо се обръща само към едната страна в конфликта.

Някогашният басист на "Пинк Флойд" твърди, че от началото на нахлуването на Русия в Украйна той се е опитал да използва и малкото си влияние, за да насърчава прекратяването на огъня и дипломатическото решение, което да удовлетвори нуждите и на Украйна, и на Русия.

"Искате ли да видите края на тази война?", обръща се Уотърс директно към Путин и продължава: "Ако отговорите: "Да, моля", това веднага ще улесни нещата. Ако излезете и кажете: "Руската федерация няма повече териториални интереси освен сигурността на рускоезичното население на Крим, Донецк и Луганск", това също ще помогне".

Басистът също така обръща внимание на твърденията на критици на Кремъл, според които Путин се опитва да завладее Европа, започвайки с Полша и балтийските страни.

"Ако го направите, тогава майната ви, и всички ще може да спрем да играем тази отчаяно опасна игра на ядрено надцакване, с която ястребите и от двете страни на Атлантическия океан изглежда се чувстват толкова удобно. Да, просто се взривете един друг и направете света на пух и прах", пише Уотърс.

"Проблемът е, че аз имам деца и внуци, както и повечето ми братя и сестри по целия свят, и никой от нас не би харесал този резултат. Така че, моля Ви, г-н Путин, угодете ми и ни дайте уверение [че искате мир]", продължава още той с апела си.

В края на отвореното си писмо музикантът лансира идеята за установяване на преговори за мир между Русия и Украйна - нещо, което според него е и целта на руския президент.

По-рано този месец Уотърс написа две писма до Зеленская, в които ѝ предлага да убеди съпруга си да спре бойните действия с Русия и "това клане".

Тя му отговори в Twitter:

"Именно Русия нападна Украйна, разрушавайки градове и убивайки хора. Украинците защитават страната си и бъдещето на децата си. Ако откажем да се борим, утре ще ни няма. Ако Русия се откаже от войната, тя ще приключи. Трябва да помолите президента на друга държава за мир."

Музикантът предизвика остри реакции със свое интервю пред Си Ен Ен, в което разгорещено твърди, че "тази война е основно заради действията и реакциите на НАТО, която стигна чак до руските граници, което от оранизацията бяха обещали, че няма да правят".

Пред уикенда се разбра, че две от датите от световното му турне през 2023 г. за концерти в Полша са отменени. Според самия Уотърс градската управа в Краков, един от градове в Полша, в които той трябваше да има изява, искала да го цензурира.