„Доставките на газ ще бъдат подсигурени, ако се продължи по стъпките, които предприехме по време на кабинета Петков.“

Това заяви енергийният експерт и водач на листата в 27 МИР Стара Загора Радослав Рибарски. 

По думите му са неясни  аргументите на служебния кабинет да откаже шест договорени кораба с втечнен газ, въпреки възможността цената на тези доставки да е с 30 долара по-ниска от европейската. Сега, за да се осигурят доставките, ще се премине на варианта с обявяване на търгове. Там ще се търси най-добрата оферта, но и ще се следват пазарните цени в Европа. А те в момента, въпреки известното понижение в последните седмици, не са никак ниски.

Спадът на цените на бензина Рибарски коментира, че се дължи изцяло на пазарите на петрол. Те в момента са в низходяща тенденция и това се отразява на цените за крайните потребители по бензиностанциите. Вижда се, че в периода, в който петролът върви надолу, горивата също спадат като цена. Важен фактор е, че в производството им участва немалко електрическа енергия и природен газ, чиято цена продължава да е на рекордни нива.

Газохранилището в Чирен е пълно на около 70% в момента. От вчера интерконекторът Гърция-България има акт 16 и официално тръгва от 1 октомври.  Доставките по него ще спомогнат за по-бързото запълване на Чирен. Остава цял месец, през който трябва да бъде постигнато запълването до 80%. 

Във връзка управлението на струпалите се множество кризи правителството на „Продължаваме промяната“ предприе краткосрочни мерки и ако се налага, те ще бъдат разработени и за следващите месеци. Реално обаче дългосрочните са тези, които дават тази устойчивост във времето, те дават сигурност при доставките на природен газ и осигуряват енергийното производство. Затова трябва да се мисли за инвестиции в българската енергетика в дългосрочен план. Това е причината „Продължаваме промяната“ да продължи политиката си за запазване на енергийния комплекс Марица-Изток и заетостта и доходите на хората в другите въглищни региони, включително чрез допълнително европейско финансиране и подкрепа за инвестиции, рекултивация и модернизация на съоръженията. Приоритет е провеждането на прозрачна процедура и изпълнение на проекта за удвояване капацитета на газохранилището в Чирен срок до декември 2024 г., както и за бърза рехабилитация на авариралите мощности на ПАВЕЦ „Чаира“ и за приоритетно изграждане на проект „Яденица“.

По темата за развитие на енергийните източници и възможности за зелена енергия с политиките си в управлението, „Продължаваме промяната“ подкрепяше развитието на възобновяемите енергийни източници. Те дават възможност и на по-малки инвеститори да участват в енергийния микс на страната, освен това са добра възможност за инвестиция и добра възможност за минимизиране на разходите за електроенергия от страна на бизнеса. Затова едно от най-важните решения, които Комисията по енергетика в 47-то Народно събрание взе, е промяната в процедурата за ВЕИ инсталации за собствено потребление. До момента те трябваше да минават през тромава процедура, която отнема година и повече. Законът претърпя промени, така че всеки бизнес да може да изгражда такава инсталация при облекчителен режим.

Българската енергетика обаче е с профил, който изисква заместването на едни мощности да стане единствено с такива, които имат сходна разполагаемост. Българската енергетика зависи от ядрени мощности и от термични централи и към момента вниманието трябва да се насочи към поддържане и инвестиции в тези налични мощности, за да могат те да служат и да доставят те тази енергия, която в момента се доставя и дава възможност за компенсиране на бизнеса.

Като водач на листата в 27 МИР Стара Загора Радослав Рибарски отчита нарастващата инфлация и дългосрочната работа на топлоцентралите в региона като основните проблеми, които хората поставят. Последните данни показват, че инфлацията наистина достигна високи нива. По време на управлението на Промяната обаче бяха направени редица стъпки, за да бъде намалено усещането за нарастващи цени. Пенсиите нараснаха – повече отколкото това се случи за последните 12 години - и те вече са над прага на бедност. Следващите стъпки са минималната работна заплата да се определя по автоматична формула като 50% от средната работна заплата. Така тя ще се движи заедно с ръста на икономиката. „В региона на Стара Загора хората се притесняват за въгледобива и работата на термичните централи и настояват за дългосрочната им експлоатация.“, допълва Рибарски. Именно това кара кандидатите често да разясняват политическите заигравки със закриването и затварянето на мощности – това са само опити на провалените политици от прехода да насадят страх у хората. „Ние и миналия път, и този път категорично заявяваме, че тези мощности дават независимост на страната и в сегашната ситуация това дори води до нарастване на приходите на българската енергетика.“

Предизборната кампания Радослав Рибарски определя като толкова важна, колкото и кампанията преди 8 месеца и апелира хората да излязат и да гласуват.

Политическото говорене и всяването на страх е нещо, което „Продължаваме промяната“ се опитва да избегне. Фокусът е върху реалните действия, с които партията ще си довърши работата при едно бъдещо управление. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!