Русия продължава опитите да завземе последното гнездо на съпротива в Мариупол, стоманодобивния комплекс "Азовстал", съобщи представител на градската управа днес.

"Окупаторите, под прикритието но обстрел, се опитват да пробият вътре в завода...Ситуацията от ден на ден става все по-сложна", написа в Телеграм Пьотр Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол. 

След като руската авиация бомбардира полевата болница в промишления обект, броят на ранените се е увеличил на 600 от 170 души, предаде сайтът НВ, цитирайки градския съвет на Мариупол.

Изданието припомни, че защитниците на азовския пристанищен град неведнъж се обръщаха към световната общественост за помощ с евакуацията на "Азовстал".  Те са готови да се евакуират при подкрепата на трета страна с оръжието и си и вземайки със себе си ранените и телата на загиналите.

Мариупол е блокиран от руските сили повече от два месеца. Градът, над 90 на сто от който са разрушени, е сцена на мащабна хуманитарна катастрофа. По предварителни данни в някога 450-хилядния град са загинали 25 000 жители, а още 100 000 чакат да бъдат евакуирани.