Григор Димитров отпадна още в първия си мач при завръщането на турнира "София оупън". Той загуби от Иля Ивашка (Беларус) с 3:6, 6:7(3), като и подобаващата подкрепа от страна на публиката не му помогна, макар и в полупразната "Арена Армеец".

Потвърди се, че първата ни ракета не е във форма. Нямаше и "ток", енергия в действията му. Натежаха многото грешки, които направи, а в ключов момент пропусна четири възможности за пробив, който можеше да му осигури изравняване на сетовете.

Мачът започна лошо за Григор, който допусна пробив още в първия гейм, в който като спечелил жребия избра да сервира.

Личеше нервност в играта му, докато насреща му Ивашка бе много амбициран да вгорчи завръщането на Димитров в турнира, а и настроението на зрителите в залата.

Пробивът бе затвърден. Малко след това първата ни ракета успя да спре серията на опонента си. Последна размяна, като Димитров стабилизира играта си, но Ивашка бе непоклатим на своето подаване.

Нещо повече - беларусинът дори не дочака да сервира за спечелване на сета, а проби още веднъж и поведе с 6:3.

При 2:2 във втория сет Григор стигна до две точки за пробив, но Ивашка успя да се измъкне. При първата българинът направи непредизвикана грешка. В тези минути подкрепата за най-добрия ни тенисист бе почти като преди пет години.

При 4:3 за Ивашка се стигна до критичен момент, при който Григор трябваше да наваксва от 15:40. Тогава той се справи, помогна му началният удар. Не беше лесен и геймът при 4:5.

В следващия пред Димитров се откриха цели четири точки за пробив. Той обаче допусна непредизвикани грешки, пращайки топката в аут. Изпитание имаше и за Ивашка, който бе освиркан в момент, когато бурно изрази радостта си.

71-ият в света обаче запази нервите си и успя да измъкне маратонски гейм. И много важен.

И както често се случва, тенисистът пропуснал пробив, се оказва в трудна ситуация в следващия гейм. Това бе Димитров, който се изправи пред два мачбола за Ивашка на своя начален удар. Оцеля, при това с майсторство в тази ситуация и с много подкрепа от публиката - отново.

В тайбрека Ивашка дръпна с два минипробива за 4:1. При 6:3 той получи огромно предимство от три мачбола и триумфира още с първия, след като Димитров прати топката в аут.

Бившият №3 в света направи много малко, за да извади от комфортната му зона своя противник - нещо, което той призна и пред журналистите след мача (виж по-долу). Така отстъпи напълно логично.

Победа на двойки за Милев и Нестеров още при дебюта в ATP

Българският ден на турнира все пак не беше изцяло лош. Точно преди мача на Григор победа, която ще запомнят, постигнаха на двойки Янаки Милев и Пьотр Нестеров - 6:4, 6:4 над американците Джак Ванс и Джейми Ванс.

Това бе дебют за тийнейджърите ни в ATP тура. Освен пределно мотивирани, двамата показаха и много добра сработеност. Те записаха по един пробив в двата сета, като не допуснаха нито една точка за пробив.

В четвъртък Милев и Нестеров ще се изправят на четвъртфиналите срещу вторите поставени Рафаел Матос (Бразилия) и Давид Вега Ернандес (Испания).

Григор Димитров: Винаги боли, когато загубиш, а тук е още по-горчиво

"Лош мач от моя страна, но не искам да бъда прекалено негативен. Направих някои промени в последните седмици. Наложи се и исках да ги опитам тук. Не успях да вляза в трети сет, а имах толкова възможности, от които не се възползвах. За жалост не намерих варианти, а и допуснах доста непредизвикани грешки в най-важните моменти във втория сет. В тайбрека направих някои непредизвикани грешки, а той сервираше много добре", коментира Григор Димитров на брифинга.

"Сервисът ми вървеше, което показва, че някои неща се подобряват, но не всички и не толкова бързо. Като цяло ударите ми не бяха достатъчно добри, за да излизам по-често на мрежата. Не намерих пролука в играта му, а и той изигра много хубави точки. Но дори с това мое представяне имах шансове. Имам много неща, които трябва да оправя в играта си и физически. Налага ми се да приема тази загуба. Винаги боли, когато загубиш, но тук е още по-горчиво", добави той.

Димитров благодари на публиката за подкрепата:

"Оценявам публиката и подкрепата. Когато играя в България, чувството е по-различно. Искам да пазя тези моменти по-дълго. Това, че играх пред родна публика е като победа за мен."

Хасковлията каза с усмивка, че се надява да не се налага да чака още пет години, за да участва отново в турнир на родна земя.

Той все още не е сигурен за програмата си до края на сезона, въпреки че през октомври е заявил участие в Астана, Стокхолм и Виена, преди мастърса в Париж през ноември.
Всичко зависи от физическото му състояние. Решенията ще се вземат ден за ден.

Българинът не е загубил надежда, че може да спечели турнир от Големия шлем.

"Винаги има шанс, когато имаш ракета в ръка. Ако съм добре подготвен и здравословно добре, винаги има шанс", завърши той.

Александър Лазаров бе близо до голяма изненада

Александър Лазаров, който е под номер 334 в световната ранглиста, загуби в оспорвана трисетова битка  от четвъртия в схемата италианец и №30 в света Лоренцо Музети със 7:6(5), 6:7(8), 2:6 за 2:44 часа игра. В тайбрека на втория сет българинът имаше шанс да затвори мача с 2:0. Преди това пък сервираше за мача.

В първия сет двамата печелеха подаванията си и се стигна до тайбрек, в който българинът направи минипробив за 4:2 и дръпна след 7:5.

По същия начин вървеше и втората част, като при 4:4 Лазаров имаше два брейкпойнта, но италианецът се измъкна и поведе с 5:4. В следващия гейм Музети на свой ред имаше точка за пробив, но също не успя.

При 5:5 Лазаров отново имаше две точки за пробив и този път с второто разиграване направи дългоочаквания брейк, след което сервираше за спечелване на мача, но напрежението надделя и загуби подаването си.

Отново се стигна до тайбрек.

Българинът изоставаше с 1:4, но с четири поредни обърна за 5:4 и отново имаше възможност с два свои сервиза да затвори битката, но не успя и италианецът спечели тайбрека с четвъртия си сетбол.

Загубата във втория сет прекърши психически българина и в решителния трети сет той не успя да се противопостави - 2:6 и 1:2.

За първи път в историята на турнир от ATP имаше българско участие в три поредни мача. Балансът е 1:2.