Републиканският сенатор Ранд Пол бави приемането на законопроект за предоставяне на американска военна и хуманитарна помощ на Украйна в размер на около 40 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Отбелязва се, че лидерите на демократите и републиканците в Конгреса на САЩ се опитаха да завършат приемането на този законопроект възможно най-скоро, но сенатор Ранд Пол се противопостави на предложения размер на помощ за Украйна. По думите му тя може да навреди на икономиката на САЩ.

„Не можем да спасим Украйна, като обричаме икономиката на САЩ“, каза политикът.

Конгресмени и сенатори се надяваха да приемат закона за помощта до вчера, но усилията им бяха осуетени, след като Пол, сенатор от Кентъки, блокира бързото гласуване, изисквайки от лидерите да включат разпоредба, според която да бъде назначен специален федерален наблюдател, който да следи как се изразходват средствата.

Конгресът действаше с изключителна бързина и двупартийна солидарност, след като Байдън предупреди, че помощта за Украйна вероятно ще приключи следващата седмица без нови парични инжекции. Това беше рядка проява на двупартийно единство в Сената, като лидерът на мнозинството Чък Шумър и лидерът на малцинството Мич Макконъл съвместно прокарваха законопроекта.

Пол обвини законодателите, че са ускорили прилагането на масивен пакет от помощ на фона на растящата инфлация в Съединените щати и призова за край на „фискалната лудост“ от последните години, белязана от повтарящи се дефицити.

Ако Сенатът в крайна сметка приеме поправката на Пол, или направи някакви други промени, законопроектът ще бъде върнат в Камарата на представителите за ново гласуване, преди Байдън да може да го подпише.

Възраженията на Пол предизвикаха критики и от двете страни. Според Шумър той само ще забави помощта, но няма да успее да я блокира.