Страхът на българите е водещ при даването на оценки за Русия и определя и отношението им към войната в Украйна.

Това е основният извод от национално представително проучване на агенция "Естат", проведено по метода "лице в лице", сред 1002 пълнолетни български граждани, в периода 16.04-28.04.2022 г.

Изследването “ Войната в Украйна и познаването на историческите факти в отношенията България – Русия” е по поръчка на Фондация „Работилница за граждански инициативи”. 

В отношението към Русия доминира не любовта, а страхът, сочат данните.

42,2% от анкетираните определят руската политика към България като „користна”

54,3% се страхуват „много, малко и донякъде” от окупиране на България от Русия

62,2 на сто от ракетни и бомбени удари по наши обекти

75,2% се опасяват от употреба на ядрено оръжие.

Това до голяма степен обяснява склонността да се търси неутралитет,  „снишаване” и избягване на категорични позиции по отношение на войната в Украйна, отбелязват от агенцията.

Патриотизъм ли?

При военна заплаха за България под 7 на сто са готови да се запишат като доброволци, а 8,3 на сто да се включат в хуманитарни и спасителни мисии. Най-големият процент - 38 на сто, се готвят да се снишат и да продължат да живеят, както и досега. Около 16 на сто ще се укрият, близо 14 на сто ще напуснат България.

Привържениците на членството на България в НАТО имат лек превес. 41,2% са "за". Една трета са "против" страната да е част от Алианса. Въпреки тези доста разделени мнения мнозинството от българите  - 50,3%  очакват подкрепа от НАТО в случай на агресия срещу страната ни.

Подкрепа за Украйна и НАТО изразяват по-скоро младите, образованите, хората в големите градове и тези с добри доходи, както и десните избиратели. Зад Русия и против НАТО са по-възрастните, необразованите, живеещите в селата и малките градове и електоратът на БСП и Възраждане и донякъде на ИТН и ДПС.

Непознаване на историята на отношенията с Русия

Само 10% от българите са категорични, че познават историята на българо-руските отношения. Останалите над 80% не се чувстват уверени в знанията си, а това създава благодатна почва за руската пропаганда и изкривяване на историческите факти.

Повече от половината анкетирани познават българо-руските отношения от учебниците преди 1990 година.  "С оглед на факта, че и след 90 г. учебниците не са претърпели коренни промени, резултатите от проучването ясно очертават необходимостта от фундаментално нов подход при изучаването на този аспект на историята ни", посочват авторите на изследването.

"Познаването" на два исторически факта е показателно:

61,1 на сто от анкетираните не знаят, че Русия се обявява срещу Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

41,5% от анкетираните твърдят, че Съветският съюз не е обявявал война на България, 37,6%  си признават, че не знаят, че на  5.09.1944 г. СССР ни обявява война. 79,1% от запитаните нямат реална представа за този ключов момент от най-новата ни история.

Преобладаващата част от българските граждани, над три четвърти, или по-точно 76,8%, от анкетираните никога не са били в Русия.

"Това означава, че изграждането на образа й в съзнанието на българите до голяма степен е опосредствано и трудно може да бъде определено като обективно лично мнение", отчитат от "Естат".

Към украинските бежанци се отнасят положително 38% от запитаните срещу 18,4% отрицателно. 28 на сто нямат отношение към въпроса.

73,5 на сто  не са и нямат намерение да помагат на бежанците.

"Този резултат би могъл да бъде коментиран от два аспекта – от една страна е темата за емпатията и проактивността на обществото ни изобщо при подобни хуманитарни кризи. И от друга – като резултат от умело манипулираните публикации в медиите и социалните мрежи за поведението на украинските бежанци у нас", смятат от агенцията.

Въпреки, че основен източник на информация си  остават българските медии, руската пропаганда се разпространява необезпокоявана от руските медии – 13%  от запитаните формират от тях отношението си към Русия, а 15,7% се информират за войната в Украйна.

50 на сто: Русия и Украйна са еднакво виновни

Дали зарази това или поради други причини, но не малък процент от анкетираните са съгласни и подкрепят тези, съвпадащи с опорките на пропагандата на Кремъл. Една трета смятат, че руското нахлуване в Украйна е заради систематичното потискане от страна на Киев на руското малцинство там. Още по-стряскащо е, че пак близо една трета вярват, че Украйна е разработила оръжие за масово унищожаване. 29 на сто са съгласни с твърдението, че украинските служби избиват мирните граждани на собствената си страна.

А най-много - половината от участвалите в прочуването, казват, че Русия и Украйна са еднакво виновни за конфликта помежду им.

Образът на Русия в масовото съзнание на българите

Тя е световна военна и икономическа сила. НАТО е предизвикала този конфликт. Близо 30 на сто са на мнение, че Украйна е изконно руска. 19 на сто, че няма украинска нация.

Има даже едни 13 процента, които казват, че използването на ядрено оръжие от страна на Русия би било оправдано.