Състоянието на полковник Пейо Дончев, пострадал при вчерашния инцидент на авиобаза "Безмер", е стабилно, без опасност за живота. Остава за наблюдение, съобщават от Военно-медицинската академия тази сутрин. Това означава, че се очаква днес пилотът на повредилия се вчера във въздуха съветски самолет Су-25, което наложи катапултиране, ще бъде разпитан.

Такава заявка даде военно-окръжният прокурор на Сливен Христо Тинев. Вчера с Дончев бил проведен само разговор.

"Беше в такова състояние, че обясненията му бяха леко несвързани, защото беше на системи. Не можеше да бъде абсолютно конкретен относно ситуацията", заяви Тинев в ефира на Нова тв. "Днес ще бъде разпитан с разрешението на медицинските органи", допълни военният обвинител.

Вчерашният оглед продължава и днес, започнали са разпити на свидетели. Ще бъдат разпитани и всички военнослужещи, които имат пряко отношение към поддръжката и експлоатацията на самолетите - техници, ръководител полети и други.

По думите на Тинев е рано да бъде изведена, каквато и да е била водеща версия за инцидента.

"По принцип в такива случаи възможните версии са техническа неизправност, грешка на пилота или друго непредвидено обстоятелство", допълни той.

Самолетът е горял, а от него е останала само опашката и част от крилото. Черната кутия се намира в опашката, като днес предстои да бъде извадена и да започне снемането на данни от нея. Тинев не се ангажира кога ще приключи този процес.