Най-лошият сценарий за българската икономика е, ако Русия спред петрола и бъде затворен Босфорът. При този сценарий икономиката ни може да издържи шест месеца. Това заяви вицепремиерът Асен Василев по време на парламентарния контрол.

Според Василев обаче Европейската комисия ще даде възможност на България да получава руски петрол, ако има ембарго, като успоредно с това ще се търсят начини за диверсифициране на доставките.

"Шест месеца може да издържим при затваряне на Босфора и при спиране на руския петрол. Това е най-черният сценарий, който може да си представим, защото това означава, че няма откъде да влезе кораб, който да стигне до пристанище Росенец, което е основното петролно пристанище в страната.

Има буфери, заложени в бюджета, които да могат да се използват за бърза реакция при такъв сценарий. Българският национален интерес, както неведнъж съм заявявал е, ние да си получим дерогацията от санкциите за петрол от една страна и от друга страна да диверсифицираме постепенно доставчиците на петрол. Да се направят магистрала, жп и петролопроводи Александруполис-Бургас-Варна-Констанца", обясни Василев.

На въпрос дали е възможно "Лукойл-Нефтохим" да бъде национализирана Василев заяви, че това е невъзможно, защото чисто юридечекси тя не е руска, а швейцарска.

"Това би вкарало България в огромен международен казус, защото ние ще експроприираме дялове на частна компания, която не е в забранителен списък. "Лукойл" са си организирали нещата така, че компанията всъщност е швейцарска, а не руска собственост", обясни Василев.

В момента исканите от различните страни дерогации се обсъждат от постоянните представители на страните членки.

Клуб Z попита дипломати в Брюксел възможно ли е България да получи отстъпки и дали не се опасяват от още едно вето върху шестия пакет от санкции, след като Унгария плаши със същото.

„Опитваме се да направим нъщо, което е напълно разумно. Това е да адаптираме различни ситуации към една и съща цел. Това може да стане само с приспособяване към действителността", отговориха нашщите събеседници.