МВнР, както и дипломатическите и консулските представителства изпълниха всички действия за подготовката за вота. Това обяви служебният външен министър Николай Милков на брифинг в Министерството на външните работи (МВнР) днес.

Той подчерта, че провеждането на изборите е основната задача на ведомството, която е законово определена, както и че това са четвърти избори, които министерството организира за малко повече от година.

Ресурсите надхвърлят капацитета на консулските представителства, това е причината, заради която разчитаме на българските общности зад граница, заяви министър Милков.

Той припомни, че зад граница ще се гласува в 755 секции в 62 държави. По отношение на машинното гласуване, то е предвидено в 300 секции - в 238 ще има по 2 машини, в 62 секции 1 машина.

Общо сме транспортирали 538 машини, 22 повече от миналата години, добави министър Милков.

Той обясни, че зад граница са изпратени 755 комплекта изборни книжа с над 600 хил. бюлетини, с общо тегло 5 тона и половина. По думите му те се доставят с куриери и DHL за далечините секции.

Нямаме повече логистични проблеми за решаване. В събота предстои да бъдат предадени от ръководителите на представителите на СИК, добави той.

Министър Милков каза, че през изминалата седмица са били проведени обучения за членове на СИК на командированите лица на министъра на външните работи. По думите му във всяка секция трябва да има по 1 представител на държавата, който да е запознат с изборния процес и кодекс, както и да следи за спазването на регламентите.

Той припомни, че на страницата на министерството са публикувани и адресите на секциите в чужбина.

"В момента в МВнР функционира щаб, разпределени са дежурства – до приключването на изборния процес", заяви министър Милков.

По думите му ведомството трябва да следи и да направи оценка за различните рискове, които могат да възникнат в хода на изборите. Министър Милков заяви, че такъв риск е извънредното положение във Флорида заради тропическа буря. Там са евакуирани над 2 млн. души, от областите. Това поставя под риск работа на 5 секции. До последно няма да знаем каква ще е организацията там. Ако няма форс- мажор, може да се проведе изборният ден, обясни той.

Милков благодари на всички служители, ангажирани с подготовката на вота зад граница, на ЦИК,, както и на българските общности.

Нови санкции срещу Русия

По време на брифинга министър Милков акцентира и върху 8 санкционен пакет срещу Русия, планиран от ЕС, след  обявяването на частична мобилизация от президента Владимир Путин в Руската Федерация, както и насрочените референдуми за присъединяване на отцепените и окупирани райони към Русия.

Той обясни, че те са в етап на подготовка. Те са обект на преговори и не можем да влезем в детайли. Мога да говоря за принципите – те трябва да засилват натиска върху Русия, трябва да бъдат избегнати отрицателните ефекти върху европейските икономики, да не са по-големи от ползите, заяви той и добави: Получили сме предложение снощи, какво трябва да съдържа пакетът санкции, следва оценка, за да може да се формира становище.

По думите му от МВнР трябва да дадат отговор към обяд, днес, но това е сложен процес, който зависи и от редица ведомства, които са заинтересовани от това.

Отношенията България – Република Северна Македония

"През тази седмица събитията бяха 2 – футболният мач между националните отбори на България и РСМ. Не искам да разравяме жаравата, получихме и реакция от македонското МВнР. Въпросът трябва да е изчерпан", заяви той.

Министър Милков отбеляза като второ ключово събитие във взаимоотношенията ни условната присъда на певеца Ламбе Алабаковски, който е и подпалвачът на българския културен център в Битоля. По думите му това е най-леката присъда. Според глава 26, чл. 238, ал. 1 се полагат между 6 месеца и 5 години затвор. Следва да се има предвид, че той може да бъде подведен под отговорност и по други членове, заяви той.

"Въпросът е , че едното и другото деяние представляват престъпление от омраза и изпращат послание към нас. Това послание не бих казал , че е позитивно", каза още министър Милков.

Според него това са опити за ерозиране на постигнатите договорености, за възможността за отваряне  на пътя за преговори на РСМ за членство в ЕС.

Той припомни и за Френското предложение. При един прочит могат да се установят ангажиментите, които се очаква РСМ да изпълни. В точка 5 в преговорната рамка ясно се прави връзка с двустранния договор от 2017 г. Опитите за интерпретация, и създадената атмосфера, не благоприятстват процеса, отбеляза той.

77-амата среща на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Външният министър акцентира и в участието на българската делегация, ръководена от него, в 77-ата среща на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Той изброи срещите, в които страната ни е взела участие. Сред тях са среща по трансформиране на образованието, с видеообръщение от президента, среща за Целите на устойчиво развитие, неформална среща на външните министри за последствия от войната в Украйна, спешна среща на външните министри след изявленията на руския президент и обявените референдуми , "Букурещката деветка", както и редица двустранни срещи.