Турция няма положително отношение към процеса за членство в НАТО на Швеция и Финландия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след петъчната молитва в Истанбул днес, предаде частната телевизия Си Ен Ен-Тюрк, цитирана от БТА.

Ердоган посочи, че Анкара следи развитията около евентуално присъединяване към НАТО на Швеция и Финландия, но засега не гледа положително на процеса. По думите му е било грешка НАТО да приема Гърция за член в миналото.

"Ние, Турция, не искаме да повтаряме подобни грешки", заяви той, цитиран от Ройтерс.

Президентът на Турция също така даде за пример подхода, който по думите му Гърция следва спрямо Турция, привличайки на своя страна НАТО. 

"Знаете какво е поведението на Гърция срещу Турция с подкрепата на НАТО", посочи той. "Освен това скандинавските страни, за съжаление, са едва ли не като гостоприемници за терористични организации", каза Ердоган, според когото групировки като Кюрдската работническа партия (ПКК) и лявоекстремистката ДХКП-С намират убежище в страни като Швеция и Нидерландия. "Има поддръжници на тероризма в парламента. Поради тази причина не е възможно да имаме положително отношение към това", каза още той, цитиран от Анадолската агенция.

През юли 2020 г. Турция критикува видео разговор на външния министър на Швеция с "членове на СЗН/ПКК", напомня турската агенция.

Анкара разглежда сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и Кюрдската работническа партия (ПКК) като две разклонения на една и съща организация.

Съгласно правилата на НАТО всяко решение за разширяване на организацията трябва да бъде взето единодушно от всички членове, което практически дава на Турция правото да наложи вето на всеки нов член.

Швеция и Финландия планират да разговарят с Турция в събота в Берлин след изразената от турския президент Реджеп Тайип Ердоган съпротива към евентуалното им влизане в НАТО, съобщиха външните им министри, цитирани от АФП.

Шведският външен министър Ан Линде ще има възможност да обсъди въпроса с турския си колега Мевлют Чавушоглу на планирана неформална среща на министрите на НАТО, на която са поканени Швеция и Финландия, каза тя за агенцията.

На пресконференция по същото време в Хелзинки ръководителят на финландската дипломация Пека Хаависто обяви намерението си да продължи разговора с турския си колега Чавушоглу.

Хаависто призова към търпение и поетапен подход във връзка с позицията на Турция, предаде Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря днес с премиерката на Швеция Магдалена Андершон и с президента на Финландия Саули Нинистьо. Разговорът продължи малко повече от половин час, обяви Белият дом, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Финландският президент заяви в Туитър, че е изложил  пред Байдън следващите етапи, пред които ще премине Финландия с цел присъединяване към НАТО и е добавил, че неговата страна е дълбоко признателна на САЩ за тяхната необходима подкрепа.

Белият дом пък съобщи, че по време на разговора тримата лидери са изразили подкрепата си за Украйна. Байдън е заявил освен това на двамата лидери, че подкрепя политиката на отворени врати на НАТО и правото на двете северни европейски държави да решават сами какво  да бъде тяхното бъдеще и какви да бъдат тяхната външна политика и решения, които те взимат в областта на сигурността, предаде Ройтерс.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън работи за изясняване на позицията на Турция по отношение на желанието на Финландия и Швеция да кандидатстват за членство в НАТО, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от същата агенция.

За членство в алианса се изисква единодушна подкрепа от всичките 30 страни членки, напомня Ройтерс, цитирана от БТА.