Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон призова страните членки на ЕС да одобрят налагане на таван на цената на руския газ за Европа.

„Смятам, че трябва да наложим таван на цената на руския газ, при това на ниво, което все още я прави привлекателна за тях, за да продължат да изнасят за Европа", заяви тя преди утрешния извънреден Съвет „Енергетика“ в Брюксел.

Срещата на ресорните министри е посветена на енергийната криза в Европа и овладяването на цената на суровината.

Според Симсон ЕС е готов да наложи отделен таван на газа, ползван за производство на ток, както и да преговаря с доставчиците за по-ниски цени, след което при липса на съгласие да налага таван.

Тези стъпки ще намалят цената на вноса на газ, убедена е естонската комисарка.

„Ние също така адресираме високите цени на тока чрез таван върху цените на газа при формирането на стойността на електричеството. Целта е да смекчим ефекта от високите цени на газа върху пазарите за електроенергия“, допълни Симсон.

Този таван трябва да бъде на такова ниво, че да не увеличава общото потребление на газ. В противен случай той ще поскъпне още повече.

България е сред 15-те страни от ЕС, подкрепящи налагането на таван върху цените на газа, съобщи „Политико“. Това става ясно от писмо на министрите на енергетиката от тези държави до Кадри Симсон.