Политически съветник на украинския президент Михайло Подоляк нарече "чудато шоу" церемонията, с която Русия планира да обяви утре анексиране на още части от Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Чудатото шоу на Кремъл. Обявената "церемония за влизане" няма никаква правна стойност. Несъществуващи образувания не може да влизат в разпадаща се страна. Не си губете времето с този виртуален руски дневен ред. Реалният живот ще бъде по-интересен: контраофанзива, деокупация, трибунал", написа Подоляк в "Туитър".

Военни анализатори, цитирани от Ройтерс, казват, че украинските въоръжени сили напредват в своите опити да си върнат окупирания източен град Лиман, с което заплашват да нанесат нов удар по кампанията на руския президент Владимир Путин в Донбас.

Освобождаването на този град в северната част на Донецка област може да проправи пътя на украинската армия към съседната Луганска област и така да осуети намеренията на Кремъл да завладее целия Донбас.

Днес украинският президент Володимир Зеленски свиква извънредна среща на високопоставени представители по сигурността и отбраната, обяви неговият говорител, цитиран от Ройтерс.

"Гласуванията нямат никаква стойност и не променят реалността. Териториалната цялост на Украйна ще бъде възстановена. И нашата реакция на признаването на резултатите ще бъде много сурова", предупреди Зеленски.