Газ, метан, пропан-бутан и почти всички видове ток ще останат без акциз, предвиждат антикризисните мерки на управляващите. Те ще бъдат обявени утре, заяви пред БНР финансовият министър Асен Василев.

"Ще се възползваме от пълната възможност за зануляване на акцизите на всичко, което европейската директива позволява. Такава възможност е имало и преди, но страната не се е възползвала досега. В понеделник ще обявим всички мерки", заяви той.

Акциз върху битовия ток вече няма. От друга страна, ЕС едва ли ще позволи да отпадне този върху горивата.

Обсъжда се и намаляване на ДДС за метана и пропан-бутана, добави Василев. Според него ръстът на инфлацията предстои да се успокои. 

Вицепремиерът коментира и протеста на превозвачите, като изтъкна, че в бюджета са предвидени 146 млн. лв. субсидии за губещи линии в малки населени места.

"Но превозвачите искат и допълнително финансиране и компенсиране, извън това, което държавата трябва да предостави като субсидия", отбеляза той.

А тол таксата е по-справедлива от винетките, смята Василев. Помощите не могат да останат завинаги, подчерта той, целта на държавата е да обере шоковото повишаване на цените.

"Газът поскъпна поскъпна 4 пъти преди да ни го спрат. При такъв ръст няма как постоянно да се компенсира тази повишена цена, а и тя няма да се върне на старата", добави той.