Четирите теча по газопроводите "Северен поток" в Балтийско море са предизвикани от подводни експлозии с мощност "стотици килограми" тротилов еквивалент. Това се казва в официален доклад на Швеция и Дания, предаден днес в ООН, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Измереният магнитуд на експлозиите възлиза съответно на 2,3 и 2,1 по скалата на Рихтер, което вероятно отговаря на взривен заряд от стотици килограми", посочват двете скандинавски страни в съобщение до Съвета за сигурност на ООН, който ще заседава по тази тема днес в Ню Йорк по искане на Русия. 

Припомняме, че преди няколко дни и двете линии на мрежата "Северен поток" бяха повредени от взрив. Все още не е ясно кой е отговорен за саботажите, а Западът и Русия сипят взаимни обвинения. Предполага, че ремонтът, ако такъв въобще бъде започнат, ще отнеме поне година. В тази ситуация газ към Европа от Русия може да тече единствено през Украйна и през "Турски поток", минаващ и през България.

По-рано обаче, руската секция на "Свободна Европа" обяви, че и този поток може да спре, заради твърдението на Русия, че санкциите не позволяват неговата експлоатация. В същото време "Газпром" води арбитражен спор с украинската "Нефтогаз" заради ценовите условия на преноса и ако те не завършат положително и този газ ще секне. 

Северноатлатническият съвет, в който са представени държавите членки на НАТО, изрази дълбока загриженост от повредите по тръбите на "Северен поток", посочвайки, че наличната информация говори за саботаж. 

"Всяка умишлена атака срещу критичната инфраструктура на съюзниците ще бъде посрещната с единен и решителен отговор", се казва в изявлението.