Украйна подава заявление за членство в НАТО по съкратена процедура, съобщи президентът Володимир Зеленски, в обращение, публикувано в канала му в Телеграм.

"Де факто вече си проправихме път към НАТО", каза Зеленски. "Де факто вече сме доказали съвместимост със стандартите на Алианса. Те са реални за Украйна – реални на бойното поле и във всички аспекти на нашето взаимодействие. Имаме доверие един на друг, помагаме си и се пазим. Това е Алиансът".

"Де факто. Днес Украйна кандидатства да го направи де юре", продължи той. "В процес, който е в съответствие с нашите ценности в защита на цялата ни общност. По ускорен начин. Правим нашата решителна стъпка, като подписваме молбата на Украйна за ускорено присъединяване към НАТО".

По-късно през деня ще има реч на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг. Досега НАТО отказваше да приеме Украйна, защото Русия заплашваше, че това може да доведе до война. 

"Украйна винаги е била и остава лидер в усилията за преоговри. Очевидно е, че те са невъзможни с този руски президент. Той не знае какво означават думите "достойнство" и "честност". Затова ние сме готови да водим диалог с Русия, но само с друг президент", добави Зеленски

Съобщението на Зеленски идва час, след като руският президент  Владимир Путин обяви, че страната му анексира четири украински области, части от които окупира след нахлуването си в Украйна. Путин направи това, за да третира всеки опит те да бъдат освободени като посегателство срещу териториалната цялост на Русия. Военната ѝ доктрина позволява в такъв случай на президента да прибегне и до ядрено оръжие и Путин, заплаши с това на 21 септември, когато обяви частична мобилизация.

Ако Украйна бъде приета в НАТО, тя ще попадне под защитата на член 5 на нейния договор. Според него нападението срещу една от членките на западния алианс е нападение срещу всички и те са юридически обвързани да защитят нападната страна.

„Видяхме как Финландия и Швеция започнаха да се присъединяват към алианса тази година без план за действие за членство", припомни Зеленски. "Това е справедливо. Справедливо е и за Украйна. Това е закрепване на нивото на договора на вече постигнатото в живота и което представлява наша ценност".

В същото време Зеленски отбеляза, че приемането на Украйна изисква общо съгласие на всички членки на НАТО. "Необходимо е да се постигне такъв консенсус“, каза той. Докато това става, украинският президент предлага да се приемат предложения за гаранции за сигурност за Украйна и цяла Европа в съответствие с Киевския договор за сигурност.

„Сигурността няма алтернативи. Но е необходима решителност, за да я гарантираме. Ние правим нашата решителна стъпка, като подписваме молбата на Украйна за бързо присъединяване към НАТО“, обобщи Зеленски.