Специализираната прокуратура, която води яростна борба да не бъде закрита (макар че това вече е законов факт), днес обяви международна декларация в своя полза. Тя ще бъде пратена и в Конституционния съд, където Иван Гешев опитва да парира закриването на звеното, на което беше шеф.

Става въпрос за Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана престъпност и корупция.

В нея членуват 12 държави, стана ясно от думите днес на шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Декларацията идва след проведена онлайн среща на 28 април – но станала готова чак сега, защото „отнело време“, да я подпишат всичките страни участнички.

По думите на Маджарова чуждестранните прокурори са единодушни в три точки:

Всички единодушно подкрепяли, "както работата на СП до момента в сегмента организирана престъпност и корупция, така и усилията които са полагани досега от на българската държава".

"Всъщност абсолютно всички прокурори на държавите членки са съобразили обстоятелството, че този закон, с който е закрито специализираното правосъдие, нарушава разпоредби на ЕС и е против конвенция на ООН“, заяви днес Маджарова (което е интересно на фона на факта, че традиционно от Брюксел на питания - какви органи да има и дали изобщо да ги има, отговарят, че това е наш вътрешен въпрос, б.р.).

Според Маджарова третият извод в декларацията, е че закриването на спецорганите, „освен че води до създаване на една несигурност с оглед на висящите дела, всъщност би довело и до затрудняване на тяхната работа (на чуждестранните ни партньори) в този сегмент".

Това е, тъй като организираната престъпност не е локална – често е трансгранична, и е нормално нашите партньори да са обезпокоени за резултатите в техните държави, обясни прокурорската шефка.

Маджарова днес напомни, че документът ще бъде изпратен и до КС

Тя бе попитана и – защо тогава шества схващането, че СП е била „бухалка“ на предишните управляващи. Тя се оказа запозната с тях и ги нарече „категорично изключително много манипулативни твърдения“, които били изричани през годините.

Тя не можела да си отговори на въпроса:

"за каква бухалка иде реч."

На края на брифинга й бяха зададени два въпроса: защо точно 2 години, след като СП разпространи чатове между Пламен Бобоков и Пламен Узунов, няма никакъв резултат – например поне внесено обвинение.

И вторият – защо няма все още дело за т. нар. пирамида „Глобал маркетс“, която пък се разследва от… 2013 г. Разбрахме, че отговори ще бъдат дадени, но друг път.

Пълния текст на прокурорското съобщение може да видите тук.