Турският президент Реджеп Ердоган съди за обида зам.-председателят на германската либерална партия Волфганг Кубики, стана ясно днес.

Кубики нарекъл Ердоган в една от речите си „канален плъх“ и това е причина за делото, обясни пред медиите германският адвокат на турския президент Мустафа Каплан.

Кубики изрекъл обидните квалификации по време на предизборна кампания миналата година. Той говорил за бежанската политика на турското правителство и във връзка с това нарекъл Ердоган „канален плъх“. Турция реагира много остро на изказването му и дори турското външно министерство в Анкара привика посланика на Германия, за да изрази официално неодобрението си.

Самият Кубики реагира спокойно на заведеното дело.

„От началото на първия си мандат през 2014 година господин Ердоган е завел близо 200 000 дела за обида. Това казва всичко за този случай“, заяви Кубики.

Той посочи също така, че в Германия има свобода на словото и те са защитени от конституцията.

Кубики критикувал Ердоган във връзка с това, че е сключил изгодна за себе си сделка с ЕС за задържане на бежанския поток в Турция, а в същото време бежанците по Балканския път се увеличават значително. За обидата „канален плъх“, Кубики уточни, че това са сладки животинки, които са умни и затова често стават главни герои в детските книжки.

Ердоган обаче се почувствал морално унизен и обиден, контрира адвокатът му.