Разширяването на НАТО с Финландия и Швеция не представлява пряка заплаха за Руската федерация, тъй като Москва няма проблеми с тези страни. Това обяви в понеделник руският президент Владимир Путин на юбилейната среща на върха на Организацията на Договора за колективна сигурност, която се провежда в Москва, предаде ТАСС.

"Що се отнася до разширяването (на НАТО), включително чрез нови членове на алианса – Финландия, Швеция, Русия няма проблеми с тези държави“, каза руският държавен глава. Следователно в този смисъл експанзията за сметка на тези страни не представлява пряка заплаха за Русия“, каза Путин.

В същото време президентът на Руската федерация предупреди за реакцията на Москва на разширяването на военната инфраструктура на НАТО във Финландия и Швеция.

„Разширяването на военната инфраструктура на тази територия (Финландия и Швеция – б.р.) със сигурност ще провокира нашия отговор“, каза държавният глава.

„Ще разгледаме какво ще бъде това въз основа на заплахите, които ще ни бъдат създадени... Всъщност проблемът се създава от нулата. Ще реагираме съответно на това“, добави той.

Говорителят на Кремъл каза също днес, че присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, няма да укрепи сигурността на европейския континент, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Убедени сме, че влизането на Финландия и Швеция в НАТО няма нито да укрепи, нито да подобри архитектурата за сигурност на нашия континент", каза Дмитрий Песков, изразявайки тревогата на Москва и обещавайки, че Русия ще следи отблизо последиците, които ще има това за нейната сигурност. "Това е сериозен въпрос, това е въпрос, който буди у нас безпокойство, и ние ще следим много внимателно какви последици ще има присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО в практически план от гледна точка на нашата сигурност, която трябва да бъде гарантирана по безусловен начин".

Песков посочи, че Москва "следи внимателно" изявленията на шведските власти за това, че Швеция няма намерение в случай на присъединяване към НАТО да разполага на своя територия чужди военни бази и въоръжения.

"Нямаме териториални спорове нито с Финландия, нито с Швеция, докато ако Украйна евентуално стане член на НАТО, тогава за Русия би възникнал териториален спор с държава, която членува в алианса", каза Песков.

По-рано днес заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че Финландия и Швеция не бива да хранят илюзии, че Москва просто ще се примири с тяхното встъпване в НАТО, което по думите му ще бъдее грешка с "дългосрочни последствия", предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

"Общото равнище на военно напрежение ще се повиши и предсказуемостта в тази сфера ще намалее. Жалко е, че здравият разум става жертва на някаква фантомна представа за това какво трябва да се прави в създаващата се ситуация. Това е поредната голяма грешка с дългосрочни последствия. Но какво да се прави, такова е нивото на тези, които приемат днес решения в съответните страни", каза високопоставеният дипломат.

По думите му встъпването на двете северни страни в НАТО "променя радикално ситуацията", което е плод на "абсолютно невярното и изопачено възприятие за случващото се в света".

Според Рябков за Русия е "съвършено очевидно", че сигурността на Швеция и Финландия няма да се повиши с влизането им в западния алианс.

"А в каква форма ние ще гарантираме своята сигурност след измененията на натовската конфигурация е отделен въпрос. Всичко ще зависи от това какво ще бъде практическото следствие от очакваното присъединяване на Финландия и Швеция към северноатлантическия съюз", каза  Рябков. "Те - в Брюксел, във Вашингтон и другите натовски столици - не трябва да имат никакви илюзии, че ние просто ще се примирим с това".