Днес е ден за размисъл. Съгласно Изборния кодекс (ИК) от 00:00 часа на 1 октомври до приключването на изборния ден в 20:00 часа на 2 октомври се забранява предизборната агитация. Според Изборния кодекс нарушителите на тази забрана подлежат на санкции.

Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели.

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите, под каквато и да е форма, 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната, според ИК.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Агитационни материали се изготвят и разпространяват от кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети само по време на предизборната кампания. Всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава и трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. До края на изборния ден е забранено унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред, пише още в ИК.

Ако агитационен материал бъде поставен извън рамките на предизборната кампания, този, който го е поставил подлежи на санкции. Според ИК на лице, което наруши забраната се налага глоба или имуществена санкция в размер от хиляда до три хиляди лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от три хил. до 10 хил. лв.

При нарушение на правилото за премахване на агитационни материали по установения ред от ИК, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от хиляда до пет хил. лв.

За оповестяване на резултатите от проучвания за изхода от вота 24 часа преди изборния ден до неговото приключване, на лице, което наруши разпоредбите се налага глоба или имуществена санкция в размер от две хил. до пет хил. лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от пет хил. до 10 хил. лв.

Гражданите, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи - лична карта или личен паспорт, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, могат да получат удостоверение, с което да упражнят правото си на вот.

За целта трябва да се подаде искане до Областна дирекция (ОД) на МВР, районно управление (РУ), участък, а за жителите на София - в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Това може да стане днес от 8:30 часа до 17:00 часа и на 2 октомври от 8:30 ч. до 19:00 ч.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ/участък към РУ, ОДМВР и СДВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверение се издава, за да послужи само пред Секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден.