"Никога срещу Русия. А когато Русия е срещу теб, ти какво правиш? Снишаваш се и пълзиш? Така не може".

Това заяви бившият премиер Иван Костов пред бТВ Той изтъкна, че подобни политически послания се отправят от водещите български политици от 2001 г. насам (когато той загуби изборите - б.р.)

"Всички тези хора имаха говорене на руски агенти за влияние. 20 години се говори, не бива да се говори така в страна, която е в ЕС и НАТО. Това причинява пълното объркване на хората", заяви Костов.

Според него в момента на страната ни е нужен национален консенсус.

"Да отстъпят всички ще вкарат вълка в кошарата сами. Те ще предизвикат лавина от избори, служебни правителства, обърнат политически курс. Ще стане едно рухване на самата политическа система", каза Костов.

Според него партиите трябва да постигнат съгласие за обща декларация, за да бъде спасена България от този риск.

"Не е задължително и БСП или някакво крило на БСП да е вътре в националното съгласие. През 1997 г. БСП не гласува всички точки. Може някой да не е там, но другите трябва да бъдат. Нали са натовци от ГЕРБ, нали са евроатлантици? Нали дължим членството в НАТО и ЕС на ДПС? Хайде, нека да влизат в това съгласие", каза Костов.

За пореден път той заяви, че Русия води истинска хибридна война в България.

"Хората не си дават сметка какво значи да си нериятелска държава на Русия. Срещу теб могат да бъдат приложени всякакви средства. Агресивни действия, без да се прилага военни средства. Пропаганда преди всичко", каза Костов.

Според него трябва да се направи пълна проверка на лоялността на службите.

Костов смята, че е възможно да има нулева енергийна зависимост от Русия. Според него "Лукойл" може да преработва и друг петрол, защото и сега го прави.

"Втечненият природен газ няма да е по-скъп, отдавна сме изчислили", заяви Костов.

Според него по силата на санкциите България трябва да осъществява надзор над руските активи у нас.

Костоя заяви, че не съжалява, че по негово време "Лукойл" е влязла в България.

"Те спечелиха един честен търг, дадоха най-добрата оферта. Противното щеше да породи вълна от обвинения за корупция. "Лукойл" се държеше много лоялно до 2007 г. След 2007 г, престанха да плащат данъци. Начело на държавата беше Сергей Станишев", каза Костов.

И допълни:

"Русия по силата на санкциите е извън тази пазарна общност, това е смисъла на санкциите. Това е мощен инструмент за нанасяне на щети на Русия".

По отношение на войната в Украйна Костов заяви, че най-вероятно тя ще продължи дълго и ще бъде война на изтощение. Според него Русия просто трябва да изтегли своите войски от Украйна и това няма да бъде унижение за нея.

"Изтощена ще бъде Русия с нейната много малка икономика, в сравнение с могъщата икономика на Запада. Не могат да плащат една много скъпо струваща война. Те трябва да напуснат територията на Украйна, Рано или късно тряба да напуснат", убеден е Костов.