Украинските войници, защитавали почти три месеца завода "Азовстал" в Мариупол, са се изтеглили с около дузина автобуси. Това съобщиха репортери на "Ройтерс" от Украйна.

За момента не е ясно дали всички войници от полка "Азов" са евакуирани. Около 600 души удържат съветския завод вече 82 дни, десетки от тях - ранени.

"За да спасим животи, целият мариуполски гарнизон прилага одобрено решение на върховното командване и се надява на подкрепата на украинците", написаха азовци в социалните мрежи.

В "Телеграм" те бяха по-детайлни, но пак не разкриха какво точно е решението:

"Защитниците на Мариупол изпълниха заповедта и, независимо от всички трудности, 82 дни отблъскваха превъзхождащите сили на противника, позволявайки на украинската армия да се прегрупира, да подготви повече от личния си състав и да получи по-голямо количество въоръжение от страните-партньори."

За момента няма потвърдена информация за това украинците да са се предали на руските части в района. Възможно е изтеглянето да е допуснато сред успешни преговори - от дни Украйна се опитва да издейства изтеглянето на войниците си в замяна на руски военнопленици.

Хиляди украинци загинаха в Мариупол от началото на руската агресия в страната. Градът е населен основно с рускоговорящи и сред очакванията на кремълския режим е било да бъде завладян лесно. "Азов" обаче удържаха града много по-дълго от очакваното.

По-рано днес британското разузнаване съобщи, че 95 000 мариуполци са насилствено депортирани и разпратени в 66 лагера в Русия. Преди войната в него живееха близо половин милион украинци.