Путин лично командва военните операции в Украйна на ниво бригада, пишат днес британските всекидневници "Гардиън" и "Таймс". 

Двата влиятелни британски вестника излязоха със статии, оценяващи участието на президента Владимир Путин в командването и контрола, цитирайки западни разузнавателни и военни експерти.

Президентът на Русия, пише "Гардиън" е толкова лично замесен във войната в Украйна, че взема оперативни и тактически решения. Така че помага да се определи движението на силите в Донбас.

"Таймс" отбелязва, че въпреки съобщенията, че началникът на Генералния щаб Валери Герасимов уж е отстранен от командването, той продължава да ръководи военни операции.

„Смятаме, че Путин и Герасимов участват във вземането на тактически решения на нивото, което обикновено се очаква от полковник или бригаден генерал“, казва военен източник, цитиран и и двете медии.

В руските въоръжени сили, пише "Таймс", полковник или бригаден генерал обикновено командва две батальонни тактически групи (БТГ), всяка от около 900 души.

Руските БТГ обаче бяха силно "очукани" и ако Путин наистина върши работата на бригаден командир, той може лично да ръководи части, състоящи се от 700 до 1000 войници, пише вестникът, позовавайки се на военен експерт.