Мариупол е малкия Сталинград. Това обяви военният историк Юрий Кнутов по време на участие в пропагандно предаване по руската държавна телевизия "Россия 1".

"Знаете ли, аз възприемам Мариупол като малък Сталинград. Каквото и да говорят хората, за мен те са едни и същи".

Битката при Сталинград от юли 1942 г. до февруари 1943 г. е повратен момент от Втората световна война. При обсадата загиват над един милион руснаци, но в крайна сметка нацистката армия е отблъсната. След тази победа германските войски постепенно са изтласкани извън територията на Русия. 

Сравнението на Кнутов не е особено удачно -  той, може би без да осъзнава, представя собствената си страна като агресор. Именно украинските военни и цивилни бяха подложени на безразборен обстрел от страна на руската армия. Която нахлу без предупреждение в Украйна, също както нацистите.

Но разсъжденията на историка не свършват дотук.

"Когато освободим Донбас, тогава ще можем да говорим за битката при Курск. Това е фундаментален пробив, който на практика би представлявал разгром на режима в Киев, който води война срещу собствения си народ".

Битката при Курск се провежда между 5 юли и 23 август 1943 г. Това е последната германска офанзива на Източния фронт и завършва след превземането на Харков от съветските войски. 

Само преди няколко дни руските сили бяха окончателно отблъснати от втория по големина град в Украйна. "Специалната военна операция" в Донбас също не протича особено успешно. 

Повечето военни експерти предричат, че конфликтът ще продължи години. Русия едва ли може да се надява скоро на някоя знакова победа по модела "Сталинград" или "Курск".

Затова пък аналогиите с катастрофалната съветска кампания в Афганистан от 80-те години на миналия век стават все по-приемливи.