Рекордно малко българи излязоха да гласуват на извънредните парламентарни избори вчера - по последни официални данни към 16 ч вчера тя бе 25,58%, а според социолози до края на изборния ден не е минала 36,6 на сто.

Така успешно задминаваме по политическа апатия миналогодишния си рекорд от 40,23%, на вота през ноември. 

Същевременно България е една от двадесетината държави в света, в които гласуването е по закон задължително - от 2016 г. насам. И сред шепата държави, в които има такава законова разпоредба, но тя не води до никакви последствия за нарушилите я.

Кои са като нас?

В това отношение не сме единствени - още няколко държави по света имат "задължително" гласуване, за което обаче или изобщо не са налице санкции, или санкциите просто не се налагат.

В съседна Гърция например трябва да дадеш добра причина защо си пропуснал да гласуваш, или можеш да бъдеш пратен в затвора за между месец и година - но само на хартия. На практика няма такъв случай в съвременната гръцка история. Въпреки това над 57% от гърците излязоха да гласуват на последните парламентарни избори.

В Коста Рика гласуването е задължение, но пък няма никакви санкции за игнорирането му. И все пак, 56% от населението на централноамериканската държава гласуваха на последния вот.

В Габон има задължение, няма наказание, но 58% отиват до урните през 2018 г.

В Мексико гласуването е "задължително" от 1857 г. насам, но законът не предвижда никакви санкции. Това обаче не спира 67% от мексиканци да гласуват на последните си парламентарни избори.

В Тайланд ситуацията е същата - гласуването е задължително на хартия, но наказания не съществуват. Над 74% от тайландците гласуваха през 2019 г.

Единственото изключение е Египет - макар гласуването при тях да е задължително, и предвижда глоба, едва 28,27% гласуваха на парламентарния вот през 2018 г. Но за това има и причина - държавата, която е една от най-несвободните в света, разшири изключително правомощията на президента и удължи мандата му. На президентските избори 40,79% от египтяните излязоха да гласуват.

Ами държавите с "истинско" задължително гласуване?

Не са малко и страните, в които санкции има и те се налагат. Сред тях например е Австралия, която през далената 1922 г. отчита "ниска" активност от 59% и през 1925 г. прави гласуването задължително. Наказанието е глоба, не много малка, но не и твърде голяма (на последните избори - 92 австралийски долара, или 118 лв). През 1925 г над 90% от австралийци излизат да гласуват, а на последните избори тази година бяха 89%.

Белгия, майка на пропорционалната система на гласуване, гарантира висока активност от 1892 г. насам. Санкциите започват като малки глоби - 10 евро при първи пропуснат вот, 30 и 60 при втори и трети. Но ако пропуснеш 4 вота за 15 години, биваш изтрит от изборните списъци за 10 години и не можеш да работиш в този период на какъвто и да е публичен пост - като политик или в държавната администрация. На последните избори в страната гласуваха над 88% от избирателите.

Гласуването е задължително и се налагат санкции още и в Люксембург, Лихтенщайн, Аржентина, Бразилия, Сингапур, Самоа, Перу. Според изследване на Международния институт за демокрация и изборна помощ, в държавите със задължително гласуване средната активност е със 7% над тази в държавите, в които то е напълно доброволно.