На 9 декември 2019 г. чартърен полет от Мюнхен кацна на VIP терминала на летище "Внуково" с необичайни пътници на борда. Те слязоха от самолета: трима служители от Службата за охрана на руския президент, учител по пиано, две бавачки, известен балетист и неговата спътница, бивша танцьорка по акробатичен рокендрол, с тяхната двегодишна дъщеря.

Майката е най-малката дъщеря на Владимир Путин - Катерина Тихонова. А мъжът й е 52-годишният ръководител на Баварския държавен балет Игор Зеленски.

Това става известно от съвместно разследване на "Важни истории" и "Шпигел".

За две години, от 2017 до 2019 г., Тихонова лети по този маршрут – от Москва до Мюнхен и обратно – повече от 50 пъти. 

Новият избраник

"Важни истории" представя няколко доказателства в подкрепа на тезата, че Игор Зеленски е във връзка с Тихонова.

Изданието разполага със списък на пътниците - споменатия по-горе антураж на двойката, както и с данни за всичките полети на Тихонова по маршрута Москва-Мюнхен през последните години. 

"Важни истории" притежава и документи от служител на Службата за охрана на президента и личния бодигард на Тихонова Алексей Скрипчак, получени от анонимен източник, който преди почти две години изпратил архив на писма от бившия съпруг на дъщерята на Путин - Кирил Шамалов.

Документите на Скрипчак съдържат паспортите на дъщерята на Путин, Зеленски и момиче, родено през 2017 г. — охранителят на Тихонова е закупил всички билети. Пълното име на детето е съхранено по етични причини, но бащиното му име е Игоревна.

Източник на "Шпигел" от Баварския балет обяснил, че Зеленски е "най-вероятно партньор на дъщерята на Путин", въпреки че дори не е бил попитан за отношенията им.

Не се знае кога Тихонова и Зеленски са се срещнали за първи път. Съдейки по архивите на писмата на Кирил Шамалов, най-малката дъщеря на Путин се е разделила с първия си съпруг не по-късно от 2017 г. Оттогава датират активните й полети към Мюнхен, понякога няколко пъти в месеца.

Игор Зеленски пое поста шеф на Баварския държавен балет през 2016 г. и оттогава живее в Германия. Репортери от "Шпигел" посетили мястото на адресната регистрация на Зеленски в Мюнхен, но там ги посрещнала бившата му съпруга Яна Серебрякова, която отказала да говори.

До края на 2019 г. Катерина Тихонова, явно уморена да лети постоянно до Мюнхен, решила да се премести при партньора си. Поне така се казва в едно от писмата на Алексей Скрипчак. В края на октомври 2019 г. служител на Службата за охрана на президента получил писмо с красноречиво заглавие "Преместване в Германия" от представител на международна компания по транспортиране на вещи.

В писмото конкретно се посочвало какво да се прави с книгите, които очевидно били много на брой. За огромната и луксозна библиотека на Тихонова се знае от години. Само един килим в библиотеката на дъщерята на Путин в къщата й на "Рубльовка" струва 54 хиляди евро.

Какво се знае за Зеленски

Игор Зеленски е на 52 години. Той е един от най-успешните и известни балетисти от Русия. Зеленски е бивш солист на Мариинския театър, участвал е на премиерата на Нюйоркския градски балет. Гостувал е като солист на Кралския балет на Великобритания, "Ла Скала", "Большой театър" и други световни сцени.

"Няма съмнение, че г-н Зеленски има лидерски опит и връзки със Запада", пише за него вестник "Комерсант" през 2011 г.

Партньори на Зеленски по различно време са били Уляна Лопаткина, Диана Вишнева и други известни балерини. Към края на танцовата си кариера Зеленски започва да съчетава танца с управлението: той ръководи балета в Новосибирския театър и балетната трупа на Московския музикален театър "Станиславски и Немирович-Данченко".

Като художествен ръководител той привлича противоречивия Сергей Полунин, бивш премиер-солист от Лондонския кралски балет, в Москва. В знак на благодарност Полунин татуира образа на Зеленски на рамото си. Сега тя е в съседство с татуировката на Путин - президентът е разположен на гърдите на Полунин.

През 2016 г. Зеленски оглавява Баварския държавен балет в Мюнхен. Преди да встъпи в длъжност, бъдещият директор публично призовава за мирно решение на кризата в Крим:

"Аз не съм политик, но трябва да седнат на една маса и да се успокоят. Изкуството ще спаси света."

В балетния свят се носят слухове за "хладния нрав" на ръководителя и репутацията му на "лош човек". Татяна Кузнецова, уважаван балетен критик за "Комерсант", написа през 2016 г., че Зеленски, според "непроверени данни", се радва на сериозна подкрепа на високо ниво. Година по-късно тя му предрича и ролята на художествен ръководител на балета на "Большой театър", повтаряйки, че Зеленски има изключително влиятелни покровители.

От 2018 г. Игор Зеленски е член на Надзорния съвет на Националната фондация за културно наследство, която отговаря за изграждането на културни и образователни комплекси в руските региони. Първите комплекси трябваше да се появят в Калининград, Владивосток, Севастопол и Кемерово, като зад цялата инициатива стои лично Владимир Путин.

Както писа руската версия на Би Би Си, парите за проекта - 120 милиарда рубли - били отпуснати от "Роснефтегаз". Според Би Би Си и "Медуза" компаниите на най-близките приятели на президента на Русия - Генадий Тимченко и Аркадий Ротенберг - е трябвало да овладеят тези средства.

Но заради пандемията, както писа "Медуза", стотици служители на фонда били уволнени, след което започнаха да пишат жалби до Путин, премиера и други длъжностни лица. До момента нито един от културно-образователните комплекси не е изграден докрай.

"Като много жители на Мюнхен"

В каре за немското издание на "Зюдойче Цайтунг" през 2021 г. Игор Зеленски описва седмичната си програма по следния начин: в понеделник, като "много жители на Мюнхен", той обича да тича в Английската градина, във вторник предпочита италианската кухня, а в четвъртък купува пресни продукти на местния пазар, за да сготви нещо за семейството си. Събота също е семеен ден:

"Първо спим, а след това се отправяме към Тегернзее. Баварските подножия на Алпите са просто красиви."

Подобно описание на идиличния живот едва ли се харесва на дядото на дъщерята на Зеленски, Владимир Путин. В средата на март, на третата седмица от войната в Украйна, президентът определи руските граждани, ориентирани към Запада, за "национални предатели”.

"Изобщо не осъждам тези, които имат вила в Маями или на Френската Ривиера, които не могат без гъши дроб, стриди или така наречените "джендър" свободи. Но проблемът абсолютно не е в това, а във факта, че много от тези хора по своята същност се намират психически точно там, а не тук, не с нашия народ, не с Русия", обяви Путин.

Договорът на Зеленски с Баварския държавен балет трябваше да приключи през 2025 г., но през април тази година той обяви, че напуска:

"Управлението на балетна трупа изисква пълна концентрация и ефективност. В момента обаче личните и семейните въпроси изискват цялото ми внимание и време, което е несъвместимо с дейността ми на балетен режисьор в Мюнхен... Сега семейството ми има нужда от подкрепата ми".

Всъщност, Зеленски е бил уволнен заради отказа си да осъди публично Русия за инвазията в Украйна. Това обяснява управляващият директор на Баварската държавна опера Серж Дорни, който мислейки, че разговаря с министъра на културана на Украйна, разкрива мнението си пред руското комедийно дуо "Вован и Лексус".

"Говорихме с него (Зеленски) няколко пъти и аз го накарах да стигне до заключението, че трябва да напусне операта. Той не взе това решение сам. Проведохме разговор с него и аз го доведох до това заключение", обясни той.

Местонахождението на Тихонова и Зеленски не е известно към момента, въпреки усилията на "Важни истории" и "Шпигел" да се свържат с тях.