Апелативната комисия на БФС промени наказанието на "Левски" за домакинство пред празни трибуни с частично затваряне на стадион (сектор "А") "Георги Аспарухов" за мача на "сините" с "Ботев" (Пловдив).

Санкцията бе наложена от Дисциплинарната комисия заради бомбичка, хвърлена на мача с ЦСКА-София (2:0), причинила нараняване на физиотерапевта на "червените" Иван Христов. Поне по негови твърдения (изразени и днес пред комисията), както и на клуба от Борисовата градина още след дербито.

"Левски" обжалва, нещо повече - призова феновете си да не се съобразят и да дойдат на стадиона за срещата с "Ботев", ако наказанието не бъде отменено. Решението на АК не подлежи на обжалване и влиза в сила незабавно.

Казано накратко, по-тежката санкция е премахната, тъй като Иван Христов не е представил медицинско, а по време на мача е отказал да бъде прегледан от дежурния лекар. Ние работим с документи, а такива няма, обясни пред журналисти шефът на комисията Валери Апостолов. 

Така се счита, че хвърлената бомбичка е "без последствия" вместо "с последствия".

"Апелативната комисия по член 66, алинея 2 от Дисциплинарния правилник за сезон 2022/2023 изменя решение на Дисциплинарната комисия на БФС в частта, касаеща забрана за игра пред публика като го заменя с частично затваряне на стадиона. Затваря се сектор "А" без закритите помещения и ВИП-зоните. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване", каза доцент Апостолов.

Глобите на "Левски" в частта за използване на пиротехника (факли, димки, бомбички) и други хвърлени предмети остава в сила.

Апостолов заяви, че самата Дисциплинарна комисия на БФС е взела своето решение "напълно правилно на базата на предоставените доказателства". Но също така физиотерапевтът на ЦСКА-София не е предоставил медицинско за нараняване. На журналистите беше показана снимка на крака на Христов, на която не се вижда нищо като последствие от хвърлената бомбичка.

"Трябваше да докажем тежестта в последствие. Още по време на самата среща делегатът Христо Ботев го е посъветвал да потърси лекарска помощ, ако не се чувства добре. Към днешна дата не е предоставен документ, за да докаже степен на частично засягане или нараняване. ДК по същество е взело правилно решение при наличното доказателства към момента. Ние изискахме допълнителни", добави Апостолов.

И завърши със следното:

"Установяване на незначителни наранявания не могат да бъдат доказани. Лекарят на мача е могъл да го прегледа, но потърпевшият е отказал и не е показал къде дори е наранен. Ние работим с готов документ, в който разграничаваме два вида нарушения - с последствия и без последствия.

Последствията трябва да бъдат установени надлежно. Когато няма такива, става дума срещу дума. Институтът за спешна медицинска помощ "Пирогов" работи 24 часа, има дежурен съдебен лекар. Да, на видеото се доказва бомба. Има нарушение и наказание. За да има последствие, такова трябва да се докаже."

ЦСКА-София излезе с позиция в неделя

Вчера, неделя, 2 октомври, ЦСКА-София излезе с позиция по случая. 

В нея се казва следното (публикуваме без съкращения и без редакторска намеса): 

"Въпреки че все още ни боли от загубата и разочароващата игра във Вечното дерби, не можем да замълчим за инцидентите, споходили срещата. Инциденти, към които отново бяхме провокирани да се върнем. По време на мача, след хвърлена бомбичка от сектор „А”, пострада главният физиотерапевт на отбора Иван Христов, а Джонатан Линдсет беше ударен с предмет по главата.

Недопустимо и в разрез с всички морални и спортсменски норми е да има пострадал служител на противниковия отбор и вместо извинение, да последва призив за бойкот на наказанието и неподчинение на публиката. Никой от "Левски" не се свърза с клуба ни, Иван Христов или Джонатан Линдсет да попита какво се е случило, макар информацията да беше разпространена в публичното пространство. Дори напротив, при наличието на безспорни доказателства, чухме коментари, анализиращи колко защитени са скамейките на националния стадион и подмятания, оспорващи истинността на инцидентите.

За да не остане и капка колебание, събрахме всички доказателства и свидетелства за ситуациите, които ще бъдат представени нагледно пред съответните органи. Но остава жалко, че съперник с претенциите на "Левски" не умее да демонстрира достойно поведение в ситуация, която не подлежи на съмнение.

Нещо повече – свидетели сме на опити това опасно футболно хулиганство да бъде принизено до леко провинение. Призоваваме решенията за санкции да се основават на спазването на Дисциплинарния правилник, прилаган многократно с цялата си тежест върху много други отбори, нас включително. Като отбор, свикнал да бъде наказван тежко и глобяван за хвърлена монета, посрещаме радушно призива на нашия вечен съперник "БФС да мери с еднакъв аршин".

Противопоставяме се на превръщащото се в традиция толериране на определени тимове, особено когато става въпрос за дейност, опасна за здравето на всички на стадиона. Нужно ли е да връщаме лентата към многобройните инциденти на мачове, след които пострадали са полицаи, фенове, сред които и деца, длъжностни и служебни лица?

В този контекст Апелативната комисия би създала изключително опасен прецедент и би дала знак, че футболните хулигани могат да се чувстват безнаказани, ако под наложения натиск удовлетвори желанието на съперника ни да се отърве от наказанието за хвърлена бомбичка. Призоваваме всички футболни хора да се замислят какво ще е посланието, ако пореден инцидент с бомбичка остане безнаказан, само защото даден специалист не е видял "разкъсан анцуг или нещо такова".

А на нашите привърженици ще кажем две неща. Първо, чуваме и приемаме критиките за представянето на отбора, за което като клуб се извиняваме. И второ, бъдете с ЦСКА - винаги и навсякъде, защото клубът има нужда от подкрепа. Особено сега, когато ударите и опити за накърняване на интересите на ЦСКА и футбола идват отвсякъде."