През изминалата нощ се  е стигнало до кървави сблъсъци между иранските власти и студенти в Техеран. По данни на местни организации властите са нахлули в един от университетите, в който имало протестиращи студенти  и се опитали да ги разпръснат с бой. Имало е и стрелба.

Много от професорите в елитния унивреситет „Емтедат“ също са бити до несвяст.

Хиляди иранци споделиха в социалните мрежи клипове, на които е заснето насилието и обвиниха властите, че бият и убиват студенти. Държавните медии опровергават съобщенията и твърдят, че всичко е спокойно.  

Клиповете обаче показват и как стотици автомобили на граждани обграждат университета в опит да спрат силите на реда да стигнат до студентите.

Студентите в почти всички университети в Иран протестират още от началото на бунтовете в страната. Те се обявиха срещу репресивния курс на властите в ислямската република. В отговор много от университетите бяха временно затворени.

Иранският президент обвини в неделя „враговете на родината“ в заговор срещу Иран. Причина за бунтовете бе смъртта на 22-годишната иранка Махса Амини преди две седмици. Тя бе арестувана заради неправилно носене на хиджаб и по-късно убита в полицията.

Заради насилието срещу иранците Германия и още 22 държави-членки на ЕС подготвят санкции срещу Техеран. Санкционирани ще бъдат 16 души и организации, които участват в насилието срещу протестиращите.