"Демократична България" отписва новоизбрания парламент, още преди да е започнал. Това стана ясно от думите на съпредседателя на формацията Христо Иванов. Той заяви в прав текст, че "Демократична България" няма да преговаря с ГЕРБ и ДПС за коалиция, защото това ще извади хората на улицата и е рецепта за дестабилизация на страната. Иванов поиска от президента Румен Радев да свика консултации за това какво трябва да свърши парламента и какво може и какво не може да прави служебното правителство.

"Ключът, ако е при нас, той е в това, че ние отчитаме реалностите. Управление с ГЕРБ и ДПС е невъзможно не защото на мен не ми харесва, а защото реалността е, че подобно управление ще изкара хората на улицата.

То е рецепта за дестабилизация на страната. През подобен ход само ще задълбочим политическата криза", каза Иванов.

И допълни, че е било ясно, че ГЕРБ могат да спечелят изборите, но нямат план какво да правят след това.

"Може да спечелите изборите, но не можете да управлявте. Нямате партньор. Отказвате да разберете, че цялото общество, извън вашите гласоподаватели, чиито вот тряба да бъде уважаван, иска да поемете отговорност за корупционния модел. Той разцъфтя в негласната коалиция с ДПС", каза Иванов.

Той припомни, че в предишния парламент е била създадена конституционна комисия, на която той беше председател, за да започне този разговор.

"Канихме ги едва ли не с баница. Те отказаха по един доста грубоват начин. Сега могат да видят своята изолация. Сега нека да поемат отговорноста, че имаше правителство, което те свалиха. Нямат план, нямат партньор", каза Иванов.

И допълни, че Бойко Борисов "една дума не е казал за 12-те години".

"Времената са трудни. Това ще дестабилизира страната още повече, това не е изход", каза още Иванов и повтори, че "Демократична България" няма да участва в коалиция с ГЕРБ и ДПС.

Според него по същите причини коалиция ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократичта България" също не е вариант.

"ГЕРБ не мръднаха, тотално отрицание на това, че има корупционен модел. Той е главното обяснение за нашата уязвимост на руско влияние, обяснява построяването на "Турски поток". Отказаха да започнат разговор, знаем че арестите не могат да бъдат политика", каза Иванов.

И допълни,че става дума за разговор за системните предпоставки за корупцията, за нуждата от неутрални правосъдни институции.

"В правосъдието има много политика, в политиката има корупция. Това не може да продължава така. Решението е неутрална професионална прокуратура, съд на който имаме доверие, изчистване на регулаторите", каза Иванов.

Според него политиците трябва да се научат да говорят по тези теми.

"Всеки се е барикадирал, ще правим избори докато не спечели той. Няма да стане това, разговор трябва да има", каза Иванов.

Според него ГЕРБ и ДПС едва ли и помежду си ще влязат в "такъв танц".

"Моето притеснение е, че и в следващия парламент няма как да излъчим управление, ако не променим условията на политическия разговор", каза Иванов.

Според него трябва да има съгласие по две теми - върховенството на закона и войната в Украйна,

"Ще участваме в разговор за това как да се придвижи напред страната. Управление с формации, които отбраняват корупционни модел  - не", каза още Иванов.

И допълни:

"Корупцинният модел, през който нахлува руското влияние. Езикът ни се е изтъркал да го повтаряме. Заплахата от Кремъл се превърна във война срещу всичко, което ни е скъпо. Ние много ясно сме казали какво мислим, за какво се борим, то не бяха подигракви, ще си довършим борбата, Нека никой да няма съмнение".

Според Иванов президентът трябва да свика консултации във формат КСНС. На тях трябва да се направи график какво има да свърши парламентът, за да е ясно как да действа президента. Също така да се изясни какво може и какво не може да прави служебното правителство.

"Президентът няма легитимност да реши да извади България от Източна Европа. Всички президенти осъждат войната, България една единствена не е там. Той няма тази легитимност", заяви Иванов.