Голяма част от гласувалите за новия проект "Български възход" (БВ) са хора, които на предните избори през ноември м.г. са предпочели новата тогава формация "Продължаваме промяната". От общо близо 116 хил., подадени за партията на Стефан Янев над 40 хил. са на бивши избиратели на ПП.

Това показват данни от екзитпола на агенция "Галъп интърнешънъл болкан", правен през вчерашния ден за „Нова броудкастинг груп“, БНТ, БНР, и „Инвестор.бг“.

Останалите гласове за БВ явно идват от различни места, като личат около 10 хиляди от БСП.

ПП донор на гласове и на "Възраждане"

„Възраждане“ получава близо половината от своите близо 255 хиляди гласа днес от своите гласове от предните избори. Партията на изборите на 2 октомври сериозно подобрява резултата си - с около 130 хил. гласа в сравнение със 127 568 при вота на 14 ноември м. г. Директният трансфер между ПП и ДБ е над 30 хиляди гласа.  И тук ПП се оказва "дарител" на гласове - около 40 хил. са доста бързо разочаровалите се симпатизанти на тази политическа сила.

Как изглежда сега вотът за "Продължаваме промяната"?

На 2 октомври са излезли около 590 хиляди души, които заявяват, че и през ноември 2021 г. са гласували за ПП. Казано най-общо, около 80 хиляди гласоподаватели на ПП от миналите избори явно не са излезли сега – доколкото на 14 ноември гласувалите за ПП бяха над 670 хиляди. Около 350 хиляди са излезли и повторили вота си за ПП.

Останалите гласове за ПП идват от всякакви посоки, на мястото на отиващи във всички посоки предишни избиратели на ПП – като най-видими са, както беше отбелязано, към партията на Янев, „Възраждане“ и разбира се, ДБ, посочват социолозите. Има и над 30 хиляди преминали от ПП към ГЕРБ.

ДБ вероятно успява да си „върне“ част от гласовете за ПП. Директният трансфер между ПП и ДБ е над 30 хиляди гласа.

При ГЕРБ делът на повторение на вота може да се изчисли на около 530 хиляди гласа от общо над 630 хиляди получени от ГЕРБ. Това е разликата между „твърдия“ електорат на ГЕРБ и още не толкова оформената електорална физиономия на ПП, коментират от "Галъп".

Гласувалите на втория тур на изборите за президент за Румен Радев, които и сега са излезли да гласуват, са избрали в 23% от случаите ПП, а в около 10% – ГЕРБ. Останалите се разпределят между други формации. Сред гласувалите за Герджиков, в 66% от случите е предпочетена партия ГЕРБ.

"Младата" вълна не се повтаря

Демографията на вота показва, че този път, млади хора не са излезли да гласуват в степента, в която гласуваха, например на 4 април 2021 г. (18,2% от общия вот тогава е в групата 18-30 г.), през юли, например е, 15,6%, през ноември – 15,4%,  а сега е 14,6%. Това до голяма степен определя и оставането на ПП зад ГЕРБ – доколкото именно ПП е избор на млади (в групата 18-30 сега ПП са първа партия).

ГЕРБ и ПП са „на кантар“ сред висшистите – с по около 24%.

Кои гласуват за "Възраждане" - мъже, в активна възраст, от градовете

Демографският профил на „Възраждане“ – по-скоро „мъжки“, не възрастен, не и необразован, осезаемо градски.

Доколкото натрупванията при партията на Сефан Янев са сравнително малко, рано е да се абсолютизира, но все пак и тук личи по-скоро градски вот.

На https://www.gallup-international.bg/ може да видите и двете таблици за структурата на вота.