Книга, описваща Франция като ислямска държава, излезе на пазара днес, точно в деня, в който бе извършена касапницата в редакцията на сп. "Шарли ебдо" в Париж. Дори някои експерти във френската столица твърдят, че атентатът е отмъщение за романа. 

Авторът й, писателят Мишел Уелбек, бе обвинен в ислямофобия, предаде АФП. Той обаче отхвърля нападките.

Творбата е политико-фантастичен роман от 300 страници и се нарича "Подчинение". Действието се развива през 2022 г., когато държавен глава на Франция е водачът на мюсюлманска партия. Жените биват стимулирани да напускат работа и безработицата рязко намалява. След това жените биват задължени да носят бурки, а в университетите Коранът се изучава задължително. Престъпността рязко пада. Полигамията е разрешена и става нещо нормално.

Книгата е издадена в тираж от 150 000 екземпляра, но пирати успяха да я разпространят още преди излизането й.

Появата на романа предизвика лавина от коментари в печата и социалните мрежи. Това е нещо нечувано за художествена книга във Франция, отбелязват експерти, цитирани от Би Би Си. Издатели, писатели и социолози "кръстосваха шпаги" тези дни по страниците на печата, докато скандалният творец гостува в телевизионни и радио предавания. 

Директорът на лявото издание "Либерасион" Лоран Жофрен обвини писателя, че спекулира със страховете, пораждани от исляма, превъзнасяйки идеите на крайнодесния Национален фронт. Според Жофрен така Уелбек може да помогне за изборната победа на Марин льо Пен.