От началото на годината най-богатите граждани на Русия са загубили общо 94 милиарда долара. Повече от една трета от тези загуби са настъпили през последния месец, показва "Индексът на милиардерите на Блумбърг", цитиран от руската версия на "Свободна Европа".

Лидер в негативната статистика е Алексей Мордашов, главен изпълнителен директор на PJSC Severstal, който е с 9,8 милиарда долара по-малко от началото на 2022 г. (сега състоянието му се оценява на "едва" 19,1 милиарда долара).

На второ място е близкият до Владимир Путин бизнесмен и собственик на инвестиционната група Volga Group Генадий Тимченко, който е загубил 9,7 милиарда долара - почти половината си състояние.

Трети е бизнесменът Владимир Лисин: състоянието му е намаляло с 9,1 милиарда долара (в момента има 18,9 милиарда долара).

В процентно изражение лидер по загуби е Виктор Векселберг, председател на борда на директорите на групата компании Renova. Състоянието му се е сринало с над 60% и сега възлиза на 11,2 милиарда долара.

От началото на годината бившият собственик на "Челси" Роман Абрамович е загубил 8,3 милиарда долара и днес разполага с 9,7.