Украинските сили са пробили руските отбранителни линии на юг и разширяват бързата си контраофанзива на изток, като си връщат допълнителни територии в анексираните от Русия райони и заплашват да прекъснат руските снабдителни линии, предаде Ройтерс, като се позова на украински представители.

На юг украинската армия е унищожила 31 руски танка и реактивна система за залпов огън, съобщи в нощната си сводка украинското оперативно командване "Юг", без да дава повече подробности, предаде агенцията, цитирана от БТА. Ройтерс не е в състояние да потвърди тази информация от независими източници.

Като знак, че Украйна засилва офанзивата си на източния фронт, Ройтерс възприема видените вчера колони от украински бойни машини, насочващи към отвоювания през уикенда стратегически град Лиман.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че украинската армия си е върнала контрола над градове в редица райони на страната, без обаче да дава повече подробности.

Украинският губернатор на Луганска област Серхий Гайдай каза, че руските войски са превзели психиатрична болница в град Святово - стратегически пункт на пътя към Лисичанск и Северодонецк.

"В сградата има цяла мрежа от подземни помещения и те са заели отбранителни позиции там", каза губернаторът по украинската телевизия.

Украинските сили са издигнали украинското знаме над село Миролюбовка, разположено между предишната фронтова линия и река Днепър, показва видео, разпространено от украинското министерство на отбраната.

Членът на местния украински областен съвет на Херсонска област Серхий Хлан изброи четири други  села, които украинските сили са си върнали.

"Това означава, че нашите въоръжени сили напредват мощно по бреговете на Днепър, все по-близо до Берислав", каза служителят.

Руска ракетна атака срещу североизточния град Харков е убила жена, съобщи губернаторът на Харковска област. Украинският генерален щаб твърди, че в Украйна пристигат нови руски подкрепления от Сибир и Сирия.

Ройтерс не може да потвърди тази информация от независими източници.

Украинското настъпление на юг заплашва снабдителните линии на 25 000 руски войници на западния бряг на река Днепър. Украйна вече унищожи основните мостове по реката, принуждавайки руските сили да изграждат понтонни мостове, посочва Ройтерс.

Войски от Сибир плюс алкохол и лоша дисциплина

„Според наличната информация военното ръководство на въоръжените сили на Руската федерация взе решение да премести в района на бойните действия частите на руските гвардейски войски, базирани в административните граници на Сибирския военен окръг, и контингента на руските войски в Сирия“, се казва в съобщението.

Също така, според Генералния щаб, частите на новосформирания и преместен на територията на Украйна 3-ти армейски корпус на окупационните сили не са били в състояние да изпълняват ефективно задачите си.

„Остарялото и неизползваемо въоръжение и военна техника, самоволното напускане на позиции и отказ от изпълнение на бойни задачи от страна на личния състав, употребата на алкохолни напитки, системното нарушаване на военната дисциплина са основните причини за деморализацията на войсковите части на посоченото вражеско подразделение, “, се казва в съобщението.