Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предлага контактна група между партиите за създаване на следващо правителство. Той каза, че е партията е готова да подкрепи социалните идеи на "Продължаваме промяната", както и идеите за съдебна реформа на "Демократична България".

"Готов съм да направя всякакви компромиси, всякакви отстъпки. Предлагаме контактна група, преговарящи екипи", каза Борисов.

Като имена, които да преговарят от името на ГЕРБ той посочи Росен Плевнелиев, Соломон Паси, а основна тема трябвало да бъде евроатлантическата ориентация на страната. Контактните групи щели да се срещнат с всички партии в парламента, които проявят интерес, защото зад всички партии стоят български избиратели.

Той допълни, че ГЕРБ е дал своите предложения за съдебна реформа, но ще подкрепи тази на "Демократична България",

"Но не ние сме за Бойко Рашков срещу Гешев. Искаме реформа, в която институциите така да се подредени, че имената да нямат значение. Ще се съобразим. Някои го наричат национално съгласие, експертно", каза Борисов.

И допълни:

"Не търсим това, с което да разделим. Мисля, че този подход е разумен. Ако искате без лидери - без лидери. Нямаме бърза работа",

Като акценти той заложи "анти-Путин, еврозона, диверсификация".

"Тези избори показаха, че народът на никого не даде самостоятелно право да управлява. Народът каза - стига сте враждували, намерете начин, защото всички избиратели страдат еднакво."

Това каза още Борисов в първото си изявление след изборите. Той допълни, че на следващите избори нищо по-различно няма да се получи.

"Аз предлагам на лидерите да се дръпнем назад. Ранното ми пенсиониране също се оказа неправилно, каза още Борисов.

Според него партиите трябва да си заяват позициите по войната в Украйна. Поредни избори в България били "идеални за Путин".

"67% са за евроатлантическите партии, ако сложим БСП, стават 77%", каза още Борисов.

Той заяви, че не иска нито да е министър, нито премиер. За него е достатъчно, че ГЕРБ е първа политическа сила.

Борисов заяви, че партията няма никакви кадрови претенции за евентуален кабинет, освен Бойко Рашков да не е вътрешен министър.

Борисов определи като безотговорни призивите ГЕРБ да направи правителство с "Възраждане", ДПС и "Български възход". Не виждал обаче и вариант за управление, ако му откажат останалите партии, тъй като после той щял да откаже.

Според Борисов близо 80% от хората казали пред социологическите агенции, че искат правителство.

"Ако гледаме назад, ще се спънем", каза той.