Кампания за набиране на средства  в Чехия събра достатъчно пари за закупуване на модернизиран съветски тип танк Т-72 за Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Само за около месец кампанията набра 30 милиона чешки крони (1,2 милиона евро), казват нейните организатори. В нея са се включили с дарения над 11 000 души. Кампанията се нарича "Подарък за Путин" и е била подкрепена от чешкото министерство на отбраната и от украинското посолство в Прага. Организаторите на кампанията кръстили танка, закупен за Украйна със събраните пари, "Томаш" на името на първия президент на Чехословакия Томаш Гариг Масарик.

Министърката на отбраната на Чехия Яна Чернохова благодари на всички, които са участвали в кампанията и отбеляза саркастично, че те са осигурили на Путин подходящ подарък за рождения му ден на 7 октомври. Говорейки за Путин, тя го нарече агент на КГБ, убиец и болен човек.

Следващата стъпка в кампанията е  събиране на пари за боеприпаси за танка. Украинското посолство в Прага вече получи дарения от над 8,6 милиона евро.

В допълнение чешкото министерство на отбраната достави на Украйна оръжия и боеприпаси на стойност 160 милиона евро от началото на руската инвазия.