Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който е приближен на президента на Русия Владимир Путин, ще напусне съвета на директорите на "Роснефт". Това съобщи руската петролна група, цитирана от Франс прес и БТА. Същото ще направи и германският бизнесмен Матиас Варниг. 

Според "Роснефт" Шрьодер е информирал компанията, че не може да продължи да изпълнява функциите си в рамките на управителния орган.

"Отнасяме се с разбиране към решението им и благодарим за постоянната помощ", обяви руският гигант в комюнике, цитирано от Ройтерс.

Бундестагът, долната камара на германския парламент, реши вчера да лиши Шрьодер от някои привилегии, с които се е ползвал в качеството си на бивш канцлер - отнеха му бяха офиса и персонала.

Депутатите от Европейския парламент също са приели с мнозинство резолюция с необвързващ характер, с която искат той да подаде оставка, припомня АФП.

Герхард Шрьодер бе подложен на остри обществени критики заради факта, че запази доходоносната си позиция в съвета на директорите на "Роснефт" след началото на инвазията.

Напускането на канцлера и Варниг идва след оттеглянето на петима други чуждестранни вицепрезиденти на "Роснефт", съобщава Ройтерс.