В свое видеообръщение премиерът Кирил Петков призовава президента Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност относно състоянието на преговорите между България и Северна Македония. Това съобщиха преди малко от правителствената пресслужба. 

Петков подчертава, че българското правителство няма да направи нищо без широко национално съгласие и в съответствие с коалиционното споразумение.

"На Консултативния съвет по национална сигурност да участват всички партии, всички служби и президентската институция. Външно министерство да внесе доклад за състоянието на преговорите между България и Северна Македония. Този доклад ще бъде обсъден и на редовния коалиционен съвет следващата седмица", казва премиерът.

Освен това, в съобщението на кабинета ясно е заявено, че освен съгласието - за каквото и да било действие по темата - на коалицията, ще се търси и санкцията на парламента - "най-висшият орган в тази държава". 

"Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна Македония и това трябва да е абсолютно ясно за цялото българското общество и за външните ни партньори", казва още премиерът.