Ако преди една година България беше завършила междусистемната газова връзка с Гърция, то нямаше да бъде в сегашното положение.

САЩ ще предостави допълнителни 15 милиарда кубични тона втечнен природен газ за Европа, като а България ще има доставки "на цени, отлични" за нас.

Вашингтон смята, че ако страните от Балканите не са в ЕС, в т.ч. Република Северна Македония се създава вакуум. "А когато има вакуум, тези, които не желаят стабилност, ще се възползват от това".

Това са част от акцентите на интервю на американската посланичка у нас Херо Мустафа за Нова тв.

Ето какво каза тя:

България ще се съобрази с исканията на президента Зеленски, но няма да изпращаме оръжия на Украйна. Какъв е Вашият коментар?

Както съм казвала много пъти, България е приятел, партньор и съюзник, както и много силен и доверен партньор в НАТО. Това дали България ще реши да изпрати военна техника или не, е решение, което следва да се вземе между България и Украйна. To e суверенно решение на България. А аз бих искала да се съсредоточа върху позитивното - фактът, че България  изгражда на територията си бойна група на НАТО; фактът, че България прие над 100 000 бежанци; фактът че България подкрепи резолюциите на ООН и санкциите, както и че България се противопоставя на жестокостта, на която сме свидетели, противопоставя се на унищожителните действия на Русия срещу цивилно население и граждански цели, които наблюдаваме.

Русия преустанови доставките на газ за България. Как могат САЩ да помогнат при тази криза?

Бих искала да насоча вниманието върху нещо много важно, което споменахте. „Газпром“ едностранно наруши договора си с България. Най-напред „Газпром“ се опита да промени условията на договора си, а след това, когато България се застъпи за себе си, „Газпром“ реши да използва едностранно енергетиката като оръжие. Именно затова години наред работим заедно за диверсификация.

През март нашата администрация в САЩ заяви, че ще предоставим допълнителни 15 милиарда кубични тона втечнен природен газ за Европа. Както разбрахте съвсем наскоро, по време на посещението на министър-председателя и министъра на енергетиката на България във Вашингтон работихме заедно, за да може да осигурим две извънредни доставки на втечнен природен газ на цени, отлични за България; и ще продължим да работим за средносрочни и дългосрочни решения, защото сме приятели и партньори.

А сега бих искала да се върна на темата за диверсификацията. Представете си, ако преди една година България беше завършила междусистемната газова връзка Гърция-България, например, то България нямаше да бъде в сегашното положение. Така че се работи в опит за постигане на диверсификация възможно най-бързо. И това ще се случи - не само с втечнен природен газ от САЩ, но и от други държави, което е изключително важно. И отново ми се иска да се върна към това, с което започнахме. Русия бе тази, която едностранно наруши договора си. За тези, които винят България за случилото се, казвам: „Застъпете се за България; застъпете се за енергийната независимост на България“.

Според Вас кое би могло да бъде работещо решение, водещо до пробив в отношенията между България и Република Северна Македония?

Най-важното е да се води диалог. Мисля, че новите правителства и от двете страни поставиха добро начало на диалога. Знаете, че ние като администрация, вярваме в единството на Европа и в членството на тези държави в Европейския съюз. Знаете като българка, че членството на България в Европейския съюз вече 15 години - с ползите, които произтичат за България - и членството на държавите в региона в Европейския съюз позволяват по-голяма регионална стабилност и регионален просперитет. Бих казала, че диалогът е важен. А това, което не е полезно, е, ако и двете страни поставят ултиматуми или използват негативна реторика, както и ако политиците от двете страни гледат на това само като на конфликт, спомагащ за собствената им популярност. Това не би било от полза. Трябва да има истински диалог в опит за намиране на решение за пътя напред. Тази регионална стабилност е важна, защото, ако не са членове на ЕС, се създава вакуум. А когато има вакуум, тези, които не желаят стабилност, ще се възползват от това.

Спуска ли се нова Желязна завеса над Европа?

Не, не мисля. Според мен, наблюдаваме забележително международно единство. Над 140 държави са гласували за резолюциите на ООН, в които се осъждат зверствата, извършвани от Русия. Виждате как във времена на кризи нациите се сплотяват. Ние сме толкова взаимозависими, че повечето държави по света предпочитат международна система, основана на правила. Според мен това е бъдещето.

Пълният текст на интервюто - ТУК